Spanien: M 15 utmanar makten

2011-08-03 12:39:43
Efter en månad av sociala explosioner med M 15-rörelsen över hela Spanien har spansk politik vänts upp och ner och situationen fortsätter att sjuda.

Rörelsen som startade den 15 maj innebar att klasskampen exploderade återigen efter en period av ekonomisk uppgång och ”social fred”. Den 19 juni demonstrerade upp till 1,5 miljoner runt om i Spanien.
Nyval kommer att genomföras inom nio månader. Frågan är hur M 15-rörelsen kan bygga ett alternativ till regeringar med socialdemokraterna PSOE och högerpartiet PP. Möjligheten till en politisk organisation som representerar arbetarklassens, de arbetslösas och de ungas behov är större än någonsin förr.
M 15 var ett folkligt uttryck för vrede mot kapitalism och dess representanter, bankerna och ”politicos”. Den avslöjade också en enorm vrede och frustration mot vänstern och fackföreningsrörelsen. Rörelsen har spridits till exempelvis kamp mot indrivning av hus och andra frågor. Detta är viktigt då det skulle kunna tjäna som fröet till en massorganiserad opposition mot kapitalismen och alla dess attacker.

De första samlingarna och ”acampadas” visade en glimt av ett alternativt typ av socialt system, med massdeltagande och engagemang. Men för en del sågs möjligen lägren i storstäderna som en potentiellt permanent modell för ett nytt samhälle på torgen. Detta skulle inte vara hållbart.
Den allmänna riktningen för M 15 är att sänka rötter i bostadsområdena, bilda församlingar i stadsdelarna. Även att smida länkar med arbetare direkt på arbetsplatserna är viktigt. M 15 skulle också kunna samla lokala kampanjer och grupperingar.
Att bygga en rörelse som kan bekämpa kapitalismen måste vara mer än en ”spontan rörel-se” och försöka svara på det som händer på ett enat och kraftfullt sätt. Detta kräver vissa folkvalda demokratiska samverkande strukturer. Det borde finnas utrymme inom rörelsen för tendenser och grupper som stödjer rörelsens grundläggande och demokratiskt överenskomna krav att bli erkända och debattera alternativ till åtstramningar och det kapitalistiska systemet.
Frågor som vem man ska rös-ta på i nästa års val kommer att föras fram. I detta stadium skulle Socialismo Revolucionario uppmuntra att M 15 ska demokratiskt utse kandidater ställer upp på ett överenskommet antikapitalistiskt program plus ett stöd till genuina vänster- och antikapitalistiska kandidater som håller med rörelsens krav och står för dem.

Arbetare får självförtroende av M 15 och strider om lönerna kommer snart att explodera, troligen under hösten men möjligen tidigare. Kravet på generalstrejk för att störta regeringen ökar. Det var ett officiellt krav under den massiva demonstrationen i Barcelona 19 juni.
Att tvinga fram en ny generalstrejk och förändra de stora fackförbunden kräver en organiserad ”verkligt demokratisk” kamp inom fackföreningarna.
R Mac
Socialismo Revolucionario (CWI i Spanien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!