Sparkade hamnarbetare tvingas jobba som timanställda eller i bemanningsföretag

2017-10-19 21:59:12

foto: Göteborgs Hamn


APM Terminals i Göteborg sparkar allt fler hamnarbetare. Sedan augusti har ett 80-tal hamnarbetare fått gå från sina schemaanställningar.

”Hamnarbetarna blir uppsagda ena dagen, men förväntas nästa dag återvända till sitt arbete inom ramen för timanställningar eller bemanningsföretag, med sämre villkor och trygghet. Den arbetsbrist som påståtts motivera massuppsägningarna existerar alltså inte och Hamnarbetarförbundet menar att bolagets agerande är en fortsättning på APMT:s tidigare aggressiva stridsåtgärder mot de anställda, som redan stängt ner hamnen i 371 timmar under 2017”, skriver Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande den 16 maj.

– Förra veckan använde man behovsanställd timpersonal motsvarande över 28 heltidstjänster och i dag har alltså ytterligare tolv fastanställda hamnarbetare fått sparken. Det råder alltså ingen brist på arbete, vilket normalt är ett krav för att få göra sig av med personal. Det är anmärkningsvärt att ett företag tillåts agera så här i en offentligt ägd hamn, säger Erik Helgeson, talesperson för Hamnarbetarförbundet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!