Sprid uppropet NEJ till nedskärningar inom vården

2011-08-10 15:21:01
Läkare säger upp sig i protest, Vårdförbundet larmar om brister i vården och politiker fortsätter att spara.
Samtidigt sprider sig rörelsen ”NEJ till nedskärningar inom vården” runt om i hela landet.

”Den 17 september kommer vårdpersonal, patienter och anhöriga åter ta till gatorna och kräva en förändring.” Citatet är hämtat från facebookgruppen med samma namn.
Personal som ringer med varningsklockor måste tas på allvar och allmänheten bör sluta upp i protesterna.

Initiativet av Göteborgsläkaren Arvin Yarollahi är precis vad som behövs – att personal, brukare, anhöriga och allmänheten gör gemensam sak och tar kamp mot nedskärningarna.
Så här långt kommer det att hållas demonstrationer i över 8 städer med krav på ”Vården tillbaka”, skriver Arvin själv i ett inlägg på facebookgruppens sida i samband med en annonsering av demonstrationen den 17 september. Gruppen närmar sig nu  5 000 medlemmar och har god potential att växa och spridas ytterligare, samtidigt som det absolut viktigaste är att alla som kan aktivt deltar i de utåtriktade protesterna. Bristerna inom vården har tidigare uppmärksammats av bland andra Vårdförbundet. Då personal signalerar måste det tas på allvar.
Det är personalen som besitter kunskaperna om verksamheten och, om någon, som känner till vardagen, såväl gällande patienter som arbetskamrater.
Att 100 000 patienter årligen skadas och 3 000 dör på grund av brister inom vården bör vara en väckarklocka för politiker och tjänstemän som fortsätter nedskärningarna runt om i landet och därmed ytterligare riskerar en trygg och säker vård.

I Örebro har
fem distriktsläkare sagt upp sig i protest.
– Det har varit för hög arbetsbelastning, för mycket patienter och för lite personal och för få doktorer, sa distriktläkaren Folke Lagerström till Sveriges Radio P4 Örebro den 24 juli.
Offensiv har tidigare skrivit om protesterna mot vårdnedskärningarna i Göteborg, Ludvika och Ronneby och ser positivt på att kampen tar ny fart i höst och samordnas med protester på andra orter.
Rättvisepartiet Socialisterna har en stolt tradition i kampen mot vårdnedskärningar och fullföljer den genom att aktivt sprida vårduppropet.

Johannes Lundberg

 Protestdag också i Sundsvall ▼

  • Per Johansson, medlem i Rätt­visepartiet Socialisterna i Sund­svall, intervjuades om i Dagbla­det om protesterna den 17 september:
  • ”Per Johansson, nätverket Rädda vården, som kommer att delta i ett landsomfattande protestmöte mot vårdnedskärningarna på Stora torget i Sundsvall den 17 september.
• Varför ett landsomfattande möte?
– Vi är inte det enda landsting som haft stora nedskärningar under de senaste åren utan det sker protester runt om i landet då och då. Genom en landsomfattande satsning hörs vi mer. I dagsläget kommer 10–15 orter att delta just den dagen och tiden.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!