Sri Lanka: Ännu ett valnederlag för Rajapaksa

2015-08-26 13:47:40
Den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksas planer på att bli premiärminister kullkastades efter en parlamentarisk valförlust.

Sri Lanka gick tidigare än planerat till val den 17 augusti. Uppemot 70 procent av 15 miljoner röstberättigade deltog.
Det tidigarelagda valet var ett försök från presidenten Maithripala Sirisenas sida att efter 8 månader av minoritetsstyre stärka sin parlamentariska makt och på så sätt driva igenom de utlovade vallöftena i form av det så kallade ”hundradagarsprogrammet”, där bland annat en rad demokratiska rättigheter ska säkras.
Maithripala Sirisena vann oväntat presidentvalet den 8 januari över den då sittande presidenten som efter förändringar i konstitutionen för att kunna bli vald en tredje mandatperiod utlyste val två år tidigare än väntat. Både Rajapaksa och Sirisena tillhör högerpartiet Sri Lanka Freedom Party (SLFP), men Sirisena fick i presidentvalet stöd av oppositionspartiet United National Party (UNP).

Förföljelse av meningsmotståndare och minoriteter kännetecknade Rajapaksas två mandatperioder med kulmen 2009 då tiotusentals tamiler dödades i slutet på det blodiga inbördeskriget. Under nationalistiska och religiösa förevändningar har Rajapaksa undan för undan säkrat flera viktiga maktposter i landet åt sin egen familj.
Den ekonomiska tillväxten har inte nått de fattigare skikten i samhället samtidigt som åtstramningar och privatiseringar även har skakat om landets medelklass. Sirisenas valframgång kan därför snarare ses som ett missnöje riktat mot Rajapaksa.
Trots anklagelser om korruption, nepotism, hot mot oppositionella och journalister åtnjuter Rajapaksa fortfarande ett visst stöd bland den konservativa delen av den singalesiska majoritetsbefolkningen. Rajapaksa reste efter valförlusten i januari runt i landet i ett försök att återupprätta förtroendet inför regeringsvalet i hopp om att vinna posten som premiärminister och på sikt återvända som president. En förhoppning som grusades då UNP tog 105 av de 225 parlamentsplatserna medan Rajapaksas United Peoples Freedom Alliance (UPFA) tog 95.

Den mest troliga utvecklingen är att UNP lett av den av Sirisena utnämnde premiärministern Ranil Wickremesinghe bildar en koalitionsregering tillsammans med SLFP.
En del efterlängtade demokratiska rättigheter kommer sannolikt att införas, men UNP- och SLFP-alliansen kommer inte att bryta med den nyliberalism som har dominerat politiken på Sri Lanka sedan 1970-talet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!