Sri Lanka: Brutalt journalistmord

2009-01-14 15:15:08


Lasantha Wickrematunge

Torsdagen den 8 januari blev den respekterade redaktören för tidningen Sunday Leader, Lasantha Wickrematunge, skjuten i huvudet mitt på lju­sa dagen av pistolskott ge­nom bilfönstret då hans for- don stod stilla i trafiken. Han dog på sjukhus tre timmar senare. Ingen har gripits som skyldig till detta avskyvärda brott.

Tre dagar innan denna händelse blev en TV-station som har gjort en del objektiva reportage om förödelsen och det mänskliga lidandet under den senaste tidens krig attackerad och ödelagd. Råskinn höll personalen fångna medan viktig utrustning förstördes. Trots att ”operationen” varade i en halvtimme kunde förövarna komma undan utan hinder.

Dessa våldsamma attacker, utan tvekan understödda av regeringen, syftar till att tysta media som på något som helst sätt kritiserar Rajapakseregeringen, i synnerhet i fråga om det fortfarande pågående kriget.
En brittisk dagstidning har talat om krigshändelser ”jämförbara med Gaza”. Presidenten själv, Mahinda Rajapakse, har tagit över mediaministerposten för att kunna slå ned på objektiv, kritisk rapportering. Den­na ruttna, krigshetsande regering har nu vidtagit de mest extrema åtgärder för att förhindra att folk som Lasantha avslöjar hans och hans klans korrupta praktik (fyra bröder till Rajapakse sitter för närvaran­de i regeringen!).
Amnesty International rapporterade i november förra året om att åtminstone tio mediaanställda har dö- dats sedan 2006. Det har ägt rum åt­erkommande protester från journalisters och andra mediapersonals sida mot förföljelsen av dem. Lasantha menade till och med att fler journalister än oppositionspolitiker dödades av regimen därför att partiledarna inte har höjt sina röster.
Roland Buerk på BBC säger: ”Regeringen har blivit anklagad för att ha uppmuntrat våldet, genom att brännmärka reportrar som kritiska rebellsympatisörer och statens fiender.” Internationella mediafrihetsgrupper som Reportrar utan gränser säger att förföljelse och våld gör Sri Lanka till ett av världens svåraste länder att göra reportage i. De har kommenterat att med mordet på Sunday Leaders redaktör ”har Sri Lanka mist en av sina mest begåvade, modiga och omstörtande journalister”. (Lasantha hade också ett program en gång i veckan på den TV-station som blev fullständigt förstörd i samband med räden mot MTV-studion.)

Lankesiska fackföreningar och oppositionsledare genomförde en offentlig protest i fredags, den 9 januari, och uppmanar till världsomfattande fördömanden av detta det senaste brutala mordet. Internationella Journalistförbundet och Reportrar utan gränser har tagit upp frågan, men kraftfullare åtgärder behövs.
Begravningen av Lasantha Wickrematunge ägde rum den 12 januari. Medborgerliga övervakningskommittén, ett organ som har avslöjat hundratals fall av mörkläggningar av utom- rättsliga kidnappningar och mord på Sri Lanka, uppmanar alla att skicka uttalanden som fördömer dådet till den lankesiska regeringen och att krav ställs på en oberoende utredning. De uppmanar också till genomförande av högljudda protester utanför Sri Lankas ambassader världen över denna vecka.

United Socialist Party, USP (CWI på Sri Lanka), står i spetsen för protester och kampanjer emot kriget, för pressfrihet, för rätten till självbestämmande för tamilerna och för ett slut på den nuvarande singalesiskt chauvinistiska och diktatoriska regeringen. USP har konsekvent drivit kampanj för en enad kamp singalesiska och tamilska arbetare och fattiga emellan mot imperialism och kapitalism, med en socialistisk politik. USP:s medlemmars och sympatisörers liv och frihet är p g a detta ständigt i fara. Allt slags ekonomiskt stöd till hjälp för deras försvar och till stöd för partiets kampanjarbete är väldigt välkommet. Bidrag kan ges till Campaign Sri Lanka.
socialistworld.net

• Protestbrev lämnas över till Sri Lankas ambassad, Strandvägen 39, fredagen den 16 januari kl 10:30.

Hur stödja kampanjen? ▼

  • Skicka checker till Campaign Sri Lanka c/o Comiittee for a Workers’ International, PO Box 3688, London Britain, E11 1YE.
  • E-protestbrev om mordet på Lasantha och attackerna på pressfriheten skickas till: President of Sri Lanka, Mahinda Rajapakse:
    priu@presidentsoffice.lk

    Secretary of Defence, Public Security, Law and Order, Gotabhaya Rajapakse:
    gotabaya@defence.lk
Kopior till: civilmonitoringcommittee@gmail.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!