Sri Lanka: Farligt nära nytt krig

2006-08-09 15:46:49
Hårda strider har de senaste dagarna drivit Sri Lanka farligt nära ett fullständigt krig. Detta samtidigt som Sverige dragit tillbaka sina fredsövervakare från landet, en åtgärd som beskrivits av Human Rights Watch som ett ”fruktansvärt slag” mot öns civila befolkning.

Fredsöverenskommelsen som Norge förhandlade fram 2002 hänger på en skör tråd. EU:s beslut förra månaden att följa i Bushs ledband och stämpla de tamilska tigrarna som ”terrorister” har utlöst de danska, finska och svenska övervakarnas uttåg. Endast icke EU-länderna Norge och Island finns kvar för att övervaka den bräckliga överenskommelsen.

”Liknar krig”

”Detta liknar verkligen krig”, sa en diplomat då 21 000 civila flydde från den i huvudsak muslimska staden Muttur på öns östra del, under tung beskjutning från båda sidorna sedan två veckor. En regeringsoffensiv med 3 000 marksoldater understödda av israelisk-byggda jaktplan strider mot ett mindre antal på kanske 200 man från de tamilska tigrarna för kontroll över området.
Massakern i ren avrättningsstil på 15 tamilska hjälparbetare i Muttur – elva män och 4 kvinnor – är en ohygglig påminnelse om det etniska inbördeskriget som krävde 65 000 människors liv 1983-2002. Offren var anställda av en fransk hjälporganisation för återuppbyggnadsarbete efter tsunamin. Regeringsstyrkorna och tigrarna har skyllt dådet på varandra.
Striderna i och runt Muttur är de senaste i en våldspiral som krävt 900 dödsoffer sedan Mahinda Rajapakse vann presidentvalet i november ifjol. Rajapakse är en kompromisslös motståndare till även ett begränsat regionalt självstyre för Sri Lankas 3,2 miljoner tamiler i öns norra och östra delar. Han företräder SLFP, ett nationalistiskt kapitalistiskt parti med bas bland den singalesiska majoritetens landsbygdsbefolkning och hävdar att självstyre bara är ett första steg mot en uppdelning av Sri Lanka. Precis som CWI och dess sektion i Sri Lanka, United Socialist Party, varnat för har segern för Rajapakse och de nationalistiska krafter han förlitar sig på ökat risken för en återgång till krig.
Den senaste upptrappningen inleddes som en tvist om vatten men, som BBC konstaterat, ”har nu växt till något mycket större och farligare som kan utlösa en större konflikt”.

Upptrappning

Den 20 juli stängde tigrarna bevattningsslussen Mavilaru i bergen ovanför Muttur vilket skar av de omkringliggande byarna med 50 000 till största delen singalesiska bönder från vatten. Stängningen kom som ett svar på brutna löften från regeringen att förbättra vattentillgången i de tamilska områderna. Trots erbjudande från tigrarna om förhandlingar för att häva blockaden, avfärdades detta av regeringen under tryck från två mindre singalesiska nationalistpartier, det påstått ”socialistiska” JVP och buddistiska UHP. I syfte att ses som beslutsam inledde regeringen till stora delar ineffektiva luftanfall mot tigrarnas ställningar intill slussen.
Tigrarna svarade med att inta fyra arméposteringar och under ett par dagar ta kontrollen över Muttur från armén.
Mycket prestige står på spel för båda sidor – ingen av dem har råd med att ses som förlorare. För tigrarna ses den senaste konfrontationen som ett sätt att återuppbygga sin bas i Trincomalee, regionen där Muttur finns, efter ett flertal bakslag sedan en lokal befälhavare, överste Karuna, hoppade av. Trots alla bevis på det motsatta verkar en del av generalstaben tro att tigrarna kan besegras genom ”ett kortvarigt snabbt krig”. Den 6 augusti förkastade regeringen ytterligare ett förhandlingserbjudande från tigrarna om att få slut på vattentvisten.
”Det tycks som om en del människor hellre vill ha krig än vatten”, sa den pensionerade svenska generalmajoren Ulf Henricsson från SLMM som övervakar vapenstilleståndet. Henricsson hamnade själv under artillerield då han tillsammans med representanter från tigrarna försökte öppna slussen.

Konfliktens rötter
Roten till konflikten i Sri Lanka ligger i kapitalismens totala misslyckande i att utveckla öns ekonomi och ge dess 23 miljoner innevånare ett anständigt liv. Systematisk diskriminering mot tamilerna ledde på 1980-talet till ett uppsving i kraven på ett separat tamilskt hemland och befäste tigrarnas roll som ledningen för denna kamp.
Samtidigt som socialister betonar behovet av klassenighet så försvarar vi rätten till självbestämmande för tamilerna och alla förtryckta minoriteter. Men tigrarnas totala brist på ett politiskt alternativ till kapitalism och deras (misslyckade) försök att vinna stöd från olika imperialistiska makter har begränsat kampen till det militära planet. Man har ersatt kravet på självständighet med mer begränsad autonomi utan att denna eftergift tagit udden ur den singalesiska nationalismen.
Resultatet har blivit något som liknar ”turf war” – att kriga om mark inför eventuella förhandlingar – och fördjupat splittringen mellan singaleser och tamiler. Den alltmer komplicerade situationen i östra Sri Lanka, där omkring 40 procent av befolkningen är tamilsktalande muslimer, har avslöjat bristerna i tigrarnas strategi. Den muslimska folkgruppen har en annorlunda historia och nationellt medvetande jämfört med hinduiska tamiler och har i allt ökande takt blivit kallsinnig till idén om en kapitalistisk – och hinduledd – tamilsk stat. Händelserna de två senaste veckorna, där Mutturs muslimer har hamnat i korselden mellan tigrarna och regeringsstyrkorna, kan endast stärka deras misstänksamhet mot båda parter. Endast en socialistisk rörelse som förenar arbetare och fattiga bönder tvärs över den etniska och religiösa klyftan kan erbjuda en väg ut ur fattigdomens, rasismens och krigets mardröm.

Laurence Coates

Sri Lanka under 2000-talet:
2002 FEBRUARI Efter två årtionden av inbördeskrig som krävt 65 000 människoliv skriver regeringen och de tamilska tigrarna på ett ”permanent vapenstilleståndsavtal” med stöd av Norge, som representant för västmakterna.
2004 DECEMBER Fler än 30 000 lankeser dör och en miljon blir hemlösa efter tsunamin. Ett av de värst drabbade områdena är den etniskt blandade östra regionen där Sri Lankas armé och de tamilska tigrarna kämpar om kontrollen.
2005 NOVEMBER Den singalesiske nationalisten Mahinda Rajapakse vinner presidentvalet. De flesta tamiler i områden som kontrolleras av de tamilska tigrarna röstar inte.
2006 JUNI 64 bönder, arbetare och barn dödas när en buss kör på en mina i distriktet Anuradhapura. De tamilska tigrarna skyller attentaten på en utbrytargrupp under ledningen av överste Karuna som samarbetar med den lankesiska armén.
2006 JULI De största striderna sedan 2002 bryter ut i östra Trincomaleedistriktet och den i huvudsak muslimska staden Muttur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!