Sri Lanka: Stoppa kriget mot tamilerna

2009-04-29 14:57:13
Den lankesiska armén trappar nu upp kriget för att eröv­ra de få landområden som ännu hålls av de tamilska tigrarna LTTE i landets norra del.

”10 000-tals civila finns mellan de stridande trupperna och FN varnar för en humanitär katastrof”, larmade Aftonbladet i tisdags. Varje dag under de senaste tre månaderna har kriget mot tamilerna dödat minst 70 civila, enligt FN.
Utrikesminister Carl Bildt, som planerat att resa till Sri Lanka tillsammans med utrikesministrarna från Storbritannien och Frankrike, får inte komma in i landet.
Sri Lankas regering motsätter sig all form av medling. Istället fortsätter man sin ”slutstrid”. Inte ens företrädare från regeringar som fram till nu hållit tyst om kriget och som vägrar att stödja tamilernas krav på nationellt självbestämmande släpps in.
Det visar att regeringen, beståen­de av extremt nationalistiska singaleser, vill ha krig – inte fred.

Den lankesiska regeringen har struntat i alla vädjanden om eldupphör. De vill fortsätta kriget och tvinga tamilerna till total underkastelse.
När LTTE deklarade eldupphör för några dagar sedan avfärdades det­ta av Sri Lankas försvarsminister Gotabaya Rajapakse, som är bror till pre- sidenten, med orden: ”Det behövs inget eldupphör. LTTE måste kapitu­lera. Det är bara så”, enligt Reuters.
I måndags försökte regeringen ge sken av att man trots allt var beredd att dra ned på antalet militära operationer. Till pressen sa regeringen att den lankesiska militären har fått order om att stoppa artilleribeskjutningen och flygangreppen mot den tamilska gerillan för att inte orsaka civila dödsfall. ”Uttalandet väckte viss förvirring eftersom militären hade sagt att man slutade använda sådana vapen för flera veckor sedan”, kommenterade Sveriges Radio efteråt.
Innan regeringens utspel om att inte använda tunga vapen hade ar­mén anfallit från alla håll. Det finns i dagsläget inga tecken på att regerings­trupperna trappat ner sina strider. Den lankesiska armén fortsatte sin offensiv under tisdagen den 28 april och enligt hemsidan TamilNet använ­des det tunga vapen även då.

Tamilska organisationer runt om i världen inledde från måndagen olika protestaktioner mot kriget.
I måndags inledde tamiler i Stockholm den första av flera protester un­der veckan. Dagen efter startade ta- milen Nanthan Somasuntharam, 37 år från Uppsala, en hungerstrejk på Mynttorget.
Nanthan Somasuntharam tänker hungerstrejka tills statsminister Fredrik Reinfeldt eller utrikesminister Carl Bildt går med på att träffa honom!
• Stoppa kriget på Sri Lanka. Dra bort alla regeringsstyrkor från de ta- milska områdena.
• Demokratiska fri- och ­rättigheter på Sri Lanka – försvara tamilernas rätt till nationellt självbestämmande.
Läs mer om kampanjen mot kriget mot tamilerna på:
www.socialistworld.net och stoptheslaughteroftamils.org

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!