SSAB slår igen under sommarmånaderna

2009-03-25 20:30:11
Nu är det definitivt att SSAB i Luleå slår igen under sommaren i hela åtta veckor. Drygt 250 sommarvikarier går miste om anställning. Detta trots förra årets rekordvinst och guldregn över ägarna.

Det är första gången som masugn tre stannar sedan den togs i drift 2000. Koksverket är den enda enhet som kommer att gå för fullt.
Produktionsstoppet gör att drygt 250 sommarvikarier inte anställs.
De anställda kommer att erbjudas semester under i stort sett samma period, och resterande tid kommer det att ske utbildning och underhållsarbeten. Trots det långa stoppet är det inte säkert att det stannar vid åtta veckor.
– Det är helt omöjligt att säga, ingenting är uteslutet. Nu tar vi det här steget och någon gång under sommaren gör vi en ny bedömning av marknadsutsikterna, säger Stefan Enbom, platschef, till NSD den 17 mars.

År 2008 var SSAB:s bästa år någonsin i företagets 30-åriga historia. Försäljningen och vinsten steg tillsammans med bonusregnet över ledningen. Men sista kvartalet sjönk vinsten drastiskt och man förväntar sig förlust för första kvartalet i år. Och så fort det började vika visade man på vem man vill vältra över bördan för krisen.
I december varslades 1300 anställda (varav 320 i Luleå) om uppsägning, och man säger att till 2010 måste man spara en miljard kronor.

Vd:n Olof Faxander fick sig förre året en rejäl löneökning på 71 procent, och då är inte pensionspengarna inräknade. Totalt åtta personer i koncernledningen för SSAB roffade åt sig mer än fördubblade ersättningar förre året, sammanlagt fick de bonusar på 21 miljoner kronor. (Norrbottens Kuriren den 4 mars)
Stålproduktionen sjunker globalt, dominerande stålproducenter går på halvfart.
Januari 2009 jämfört med januari 2008 visar på kraftigt reducerad produktion; Sverige minus 49,2 procent, EU minus 45,9 procent och USA minus 52,7 procent. (Siffror kommer från Jernkontoret).
Minskad stålproduktion innebär också problem mot järnmalmsproducenter, som till exempel LKAB.
I sommar stänger LKAB två gruvor och fem pelletsverk i fem veckor.

Allt talar för att nedgången fortsätter 2009. Det gör att efterfrågan på stål kommer att vara fortsatt låg.
Det som behövs nu är en omedelbar upptrappning av forskning, utvecklingar och investeringar som en del av den klimatomställning av produktionen som behövs. Till exempel är SSAB det företag i Sverige som släpper ut mest koldioxid. Offentliga planer och investeringar efter behoven krävs.
Om marknadens krav och ägarnas vinstjakt går före jobb och klimatomställning måste staten återta ägandet under demokratisk kontroll av de anställda.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!