Staffanstorp vill ha ”gated communities”

Grindsamhällen är Moderaterna och Sverigedemokraternas dröm Foto: John Perivolaris, flickr

ur veckotidningen OFFENSIV

Staffanstorps kommun i Skåne som styrs av M tillsammans med SD vill nu planera för att nya bostadsområden i kommunen ska bli så kallade gated communities eller grindsamhällen. 

Förslaget lades fram för kommunstyrelsens arbetsutskott som arbetar med trygghetsfrågor och trygghetsplanering i kommunen och röstades igenom eftersom M och SD har majoritet. Förslaget går nu vidare till beslut i kommunstyrelsen.

Staffanstorps kommun under ledning av moderaten Christian Sonesson har flera gånger tidigare utmärkt sig genom att fatta ett antal beslut som attackerar invandrare, flyktingar och muslimer.

Man har infört tiggeriförbud, förbud mot halalslaktat kött i skolan, man placerar flyktingar i uttjänta husvagnar utan vatten och avlopp på en åker utanför samhället, man vill inte ta emot ensamkommande flyktingbarn, man vill införa slöjförbud i förskola och skola upp till mellanstadiet med mera.

I höstas publicerades en reklamfilm för Staffanstorp som utmålade Malmö som en stad styrd av tomburkskastande muslimska ungdomar, där kaos härskade och där ”vita svenska familjer” förföljdes. I filmen framhölls Staffanstorp som ett paradis för ”vanliga svenskar”. En idyll utan invandrare och flyktingar och utan problem. Filmen för tankarna till nazisternas propagandafilmer. Likheterna är slående!

Nu tar M och SD nästa steg för att särskilja de som passar in i kommunen och de som inte passar in. Gated communities eller grindsamhällen ska bli lösningen på den så kallade otryggheten som M och SD påstår hotar stabiliteten i samhället och som man skyller på kriminella gäng (läs invandrare). Med kameraövervakning och vakter skall nybyggda bostadsområden ”skyddas” mot intrång av obehöriga. Vakter beväpnade med batonger och pepparsprej ska alltså kontrollera vem som går in och ut i de stängda bostadsområdena och dessutom ska alla kameraövervakas.

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) menar att detta kommer att öka tryggheten och att man infört systemet på andra ställen. Man har infört systemet i andra städer just för att utestänga icke önskvärda personer från ett område där det bor rika och välbärgade. Ett sätt att öka segregationen och klasskillnaderna! 

Vad blir nästa steg i Staffanstorp? Kanske att införa gränskontroller till samhället? Införa inresetillstånd? Utegångsförbud efter midnatt?

M och SD:s politik i Staffanstorp och i de andra kommuner där de styr måste bekämpas!

Det krävs mobilisering och kamp mot rasism och högerpolitik!■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!