Stäng inte Brandbergsbadet

2017-03-15 14:35:15
Brandbergsbadet kan stängas i sommar, en av få och lättillgängliga glädjepunkter under sommaren för alla de lågavlönade barnfamiljer som inte har råd att resa bort under sommarlovet.
Badets ägare, bostadsjätten Akelius, säger att de inte kommer att kunna hålla öppet i sommar då Haninge kommun inte längre vill stå för sin del av driften.

– Det är rent nonsens att Akelius inte har råd att driva badet, det är faktiskt hyresgästerna som betalar för det genom kraftiga överhyror. Men kommunen har det yttersta ansvaret för att se till att badet kan hållas öppet, säger Lina Rigney Thörnblom, brandbergenbo och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
Förvaltningschefen Maria Lindeberg säger i lokaltidningen Mitt i Haninge att de måste koncentrera sig på att bemanna Höglundabadet, som kommunen äger. ”Det ekonomiska går inte ihop annars”, säger förvaltningschefen.
– Att kommunen ställer två sommarbad emot varandra för några hundra tusen kronor samtidigt som kommunen har ett överskottsmål på hela 119 miljoner kronor för i år är helt oacceptabelt, svarar Lina Rigney Thörnblom (RS).

Haninge kommun lade endast 66 kronor per invånare på allmän fritidsverksamhet under 2015 (det vill säga innan Lakeside och Jordbrogården lades ned och spillrorna flyttades). Det innebär att det bara är två kommuner i hela Stockholms län som satsar mindre än Haninge kommun.
I februari lade Rättvisepartiet Socialisterna en motion om sommarkollo för barn och unga till kommunfullmäktige, som ett sätt att bryta klasskillnadernas effekter under sommarlovet då många barn till lågavlönade föräldrar ut-an trygga anställningar blir kvar i stadsdelen.
Att stänga sommarbadet i Brandbergen skulle vara ett hårt slag mot just de barnfamiljer som inte har råd att resa eller ta semester under sommaren.

Kommunstyret (S-MP-C) raserar kommunens fritidsverksamhet; Jordbrogårdens prisade fritidsverksamhet för funktionsnedsatta lades ned, styckades upp och flyttades; Ungdomens hus Lakeside, som bland annat samlade upp till 200 dansare, lades också ned och spillrorna stoppades in i Jordbro Kultur- och föreningshus. Nu hotas även den verksamhet, som idag heter ungkulturhuset Porten, av nedläggning.
Det behövs ett uppror från föreningslivet för att stoppa slakten på kultur och fritid. Missnöjet är en-ormt och det är dags att sätta ned foten. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!