Stannar Sanders på halva vägen?

2016-05-18 11:29:12

foto: Phil Roeder /Flickr CC
Bernie Sanders måste fortsätta som en oberoende kandidat.

Trots att Bernie Sanders kan räkna med att vinna ytterligare primärval efter förra veckans seger i West Virginia pekar det mesta på att Hillary Clinton blir Demokraternas presidentkandidat. Men Sanders kampanj för en politisk revolution får inte stanna halvvägs, utan behöver gå vidare efter primärvalen och Demokraternas konvent i juli.

Det ska till en ny kraftig politisk jordbävning om Bernie Sanders ska hämta in Hillary Clintons försprång. Men även om Sanders till sist går segrande ur primärvalen kan Clinton räkna med stöd från konventets superdelegater, vilka är en samling partipampar som inte är bundna av primärvalens utgång. Av de 714 superdelegaterna har redan 523 sagt att man ska rösta på Clinton.
Enligt media och det Demokratiska partiets etablissemang är det därför hög tid för Sanders och hans anhängare att samlas bakom Clinton. Detta tycks i sin tur även ha påverkat Sanders som på senare tid hellre har pratat om att ”pressa” Clinton och Demokraterna från ”vänster” än fortsätta kampanjen för en politisk revolution.
Men att Demokraterna och Clinton skulle kunna bli något annat än ett kapitalistiskt parti som går Wall Streets ärenden är önsketänkande. Även om Demokraternas valplattform mot förmodan skulle inkludera en del av de krav som Sanders har ställt är det inget som Clinton, som backas upp av Wall Street och storföretagen, behöver känna sig bunden av. Demokratiska kanditater, inte bara i presidentval, har en historia av att strunta i vad partiprogram och valplattformar säger.

”Ett stöd till Clinton vore ett svek mot den entusiasm som har växt fram och det momentum som Sanders kampanj har. Vi har helt enkelt inte råd att göra detta misstag. Det är därför jag har lanserat ett upprop för Bernie Sanders att köra hela vägen till november som en oberoende och att använda hans aktion som en språngbräda för ett nytt politiskt parti för de 99 procenten”, som Kshama Sawant, Socialist Alternatives (CWI:s anhängare i USA) fullmäktigeledamot i Seattle skriver i CounterPunch den 10 maj.
Uppropet/namnlistan #Movement4Bernie’s petition har hittills fått nära 27 000 undertecknare.
Sanders har hävdat att om han ställer upp som oberoende kandidat skulle det gynna Donald Trump. Men varför då inte ställa upp i de dryga 40 delstater där det aldrig är något jämnt lopp mellan Demokraterna och Republikanerna och låta bli att kandidera i de fem till tio delstater där det står och väger, så kallade ”swing states”?
Även en begränsad presidentvalskampanj skulle lägga grunden för en politisk massrörelse och inspirera till ännu fler vänsterutmaningar i andra val.
Hotet från Trumps rasistiska, islamofobiska och kvinnofientliga politik är ytterligare ett argument för att Sanders borde ställa upp som en obeoende presidentkandidat. Clinton är ett med etablissemanget. Risken är därför stor att miljontals oberoende och republikaner som skulle rösta för Sanders istället väljer Trumps högerpopulism om det enda alternativet är Clintons företagsvänliga politik.

Sanders kampanj har förändrat det politiska läget i USA. Hans krav på Medicare (sjuk- och hälsovård)  för alla, gratis högskoleutbildning, krav på att beskatta Wall Street  och för en minimilön på 15 dollar i timmen har fått ett enormt gen­svar, särskilt bland unga människor som söker efter ett politiskt alternativ till kapitalismen. Socialismen är nu på starkt uppåtgående i USA.
”I världens rikaste och marknadsvänligaste land är det numera bara 42 procent av de unga som säger att de stödjer kapitalismen och fakta visar att amerikanerna har många skäl att ifrågasätta dagens system”, skriver Time Magazine den 12 maj. Enligt tidningen är denna förtroendekris det allvarligaste av de många problem som USA:s kapitalism idag brottas med. Genomslaget för Sanders krav på en politisk revolution visar också hur djup denna förtroendekris är. Det gamla tvåpartisystemet håller på att krackelera.
 
”Vi har nu en unik chans att bygga ett nytt progressiv politiskt parti i USA”, skriver Kshama Sawant i CounterPunch och fortsätter:  
”Som Bernie själv har sagt kan en person ensam inte genomföra en revolution mot miljardärsklassen. För det behöver vi ett verktyg, en organiserad kraft i form av ett politiskt parti, som kämpar tillsammans med fackföreningar  och sociala rörelser och som är beredd att entydigt stå upp mot miljardärerna och som förkastar det falska talet om ’enhet’ som hörs från Demokraternas pampar. Vad vi behöver göra är att förena vanliga människor genom att börja bygga ett parti av och för de 99 procenten”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!