Stark manifestation för bättre arbetsmiljöer

2018-05-03 13:49:06


Ulla-Britt Salomonsson.

En liten men slagkraftig manifestation för anständiga arbetsmiljöer genomfördes i Stockholm under Workers Memorial Day den 28 april.

Det är en internationell minnesdag för att hedra alla de arbetare som har dött, skadats och farit illa på jobbet. Under 2017 dog bara i Sverige 55 arbetare på jobbet.
I ett demonstrationståg från Norrmalmstorg, arrangerat av Seko Stockholm, Transport avd 5 och Byggnads och Unga byggare Stockholm-Gotland, bars också en symbolisk begravningskista till ett möte på Mynttorget. I en ceremoni ledd av byggnadsarbetaren Kent Johansson lades arbetshandskar ned för var och en av de dödade på byggarbetsplatser i landet, innan en tyst minut.
Andra talare var Lisa Ledin, Unga byggare, Katrin Nörthén, Förskoleupproret, Martin Fröjd, Transport, och Kadir Kasirga från Seko, som reste krav på mer resurser till Arbetsmiljöverket, fler skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer.

”Hört talas om #metoo, ISS?”, löd texten på en banderoll under manifestationen som bars av några av tunnelbanans biljettkontrollanter. Offensiv fick efteråt en pratstund med Ulla-Britt Salomonsson, vice ordförande för Seko ISS Biljettkontrollen, som höll en av dagens starkaste appeller om de sextrakasserade biljettkontrolleranter för SL som är anställda av den EQT-ägda outsourcing-jätten ISS.
Hon riktade i sitt tal svidande kritik mot ISS otillräckliga åtgärder mot de arbetsledare som enligt flera kvinnliga biljettkontrollanter gång på gång har gjort sig skyldiga till grova sexuella trakasserier och bestraffningar av dem som inte har ställt upp på jargongen.
– Vi har fått nog nu av en kultur av förtryck, förnedring, mobbning och sexuella trakasserier.


Hon var också full av beundran för de tre tjejer som har vågat kontakta facket för att slå larm, trots beroendeställning och i vissa fall otrygga anställningar.
– Vilket mod de har visat! Det är en bragd som kan bana väg för nya sunda arbetsförhållanden, ingen ska behöva ha ont i magen för att gå till jobben, säger hon till Offensiv.
Övergrepp, sexistisk machojargong och tystnadskultur är enligt ett inlägg i Dagens Arena av Ulla-Britt Salomonsson, klubbens ordförande Kebba Trawally och tre andra fackliga företrädare inom 6F-facken i Stockholm ett verkligt problem i många branscher. ”Det anmärkningsvärda i det här fallet är att arbetsgivaren har valt att ställa sig på arbetsledarnas sida då man låter dessa var kvar i arbetsledande positioner,” skriver de fem. 

Av de tre kvinnliga biljettkontrollanter som har slagit larm har en känt sig tvingad att säga upp sig, är en annan sjukskriven och en tredje föräldraledig.
– ISS åtgärdsplan med varningar, utbildningar och stormöten med mera räcker inte. De ska bort! De två arbetsledare som har stått för trakasserierna och den som stått bredvid och skrattat har gång på gång visat sig olämpliga och måste bort för att de drabbade ska kunna återgå till arbetet.
På frågan om Seko ISS Biljettkontrollen har stöd för det högre upp, svarar Ulla-Britt direkt ja.
– Vi har haft både lokala och centrala tvisteförhandlingar och är beredda att gå till AD. Utan det fantastiska stödet från Seko Stockholm och förbundet hade vi inte kunnat ta den här striden!
Att det här har uppdagats är enligt Ulla-Britt Salomonssons mening också en positiv följd av metoo-rörelsen. 

De senaste veckornas skriverier och manifestationer med anledning av skandalen inom Svenska akademin har också inspirerat. Men, som Ulla-Britt och de fyra andra fackliga företrädarna skriver i Dagens arena, ”om höstens många upprop från yrkesgrupper under hashtaggen #metoo har visat något, så är det vikten av att kampen mot sexuella trakasserier, övergrepp och tystnadskultur måste fortsätta att föras ut och förankras på arbetsplatserna om de ska komma alla till del”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!