Stark uppslutning mot nazism

2016-11-18 22:56:31
Den 12 november slöt runt 5 000 personer upp i en kraftfull manifestation på Sergels torg i Stockholm mot det nazistiska hotet.

Initiativtagare till manifestationen var Rött Forum, ett vänsternätverk där Rättvisepartiet Socialisterna ingår, och medarrangörer var en rad olika lokala fackförbund: Seko Stockholm, Hotell- och restaurang Stockholm/Gotland, Unga elektriker och Unga Byggare. Socialister, fackligt aktiva och tusentals andra antirasister var på plats, medan liberalerna satt hemma och predikade nazisternas ”rätt” till att marschera.

Anledningen till manifestationen var att den nazistiska våldssekten NMR (Nordiska motståndsrörelsen)hade fått tillstånd att marschera i centrala Stockholm. Hela Sergels Torg var fyllt av banderoller, fanor och ballonger från en mängd olika organisationer. En stor bredd fanns bland talen, där såväl flyktingar som fackligt aktiva och socialister talade och mellan de olika talen hölls musikaliska uppträdanden från Seluah med syster Slacktivista Stenberg och Songgaar.

– Vi inom fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen har alltid stått upp för människors lika värde. När nazister marscherar på våra gator måste vi inom fackföreningsrörelsen stå upp för människors lika värde – därför är Seko Stockholm här idag, sade Kadir Kasirga, Seko Stockholm.

– Kampen måste börja på arbetsplatserna. Om inte kommer vi att vara splittrade i samhället. Facklig organisering går ut på att ena alla olika typer av människor för en gemensam sak och för ökad rättvisa. Vi är den raka motsatsen till vad nazisterna står för – därför är vi deras största fiende, sa Jenny Bengtsson, Hotell- och restaurangfacket.

Ali Rahimi talade för ensamkommande flyktingbarn och gjorde bland annat den viktiga poängen att han vet vad rasismen handlar om för han kommer från ett land – Afghanistan – som är genomsyrat av rasism.

Hans vänner Mahdi och Mohammad genomförde sedan en uppskattad raplåt. Demonstrationen uppmanades av konferenciererna Dror Feiler och Elin Gauffin att ropa talkörer som ”Inga fascister på våra gator” och ”Ingen tvekan upp till kamp – dumpa Trump, dumpa Trump”.

Ntobuah Julius Mvenyi, politisk flykting från Kamerun, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Folkkampanj för asylrätt, talade också: – Efter femton månaders väntan fick jag för tre veckor sedan politisk asyl, vilket innebär att jag kan stanna tre år i Sverige. Men tiotusentals andra väntar fortfarande och lever i rädsla över att bli utvisade eller jagas redan av polisen. Många utnyttjas också av arbetsgivare.

– Flyktingpolitiken och kampen mot rasism och nazism är sammankopplade. Såväl SD som nazisterna som marscherar idag uppmuntras av regeringens flyktingpolitik. Vi har ett gemensamt mål och en gemensam kamp. Vi måste kämpa för jobb med bra löner, bostad, sjukvård och utbildning åt alla samt för bra villkor för flyktingar. Vi är här idag för att ha en massrörelse mot rasism och nazism, avslutade Julius.

Sedan talade Sanna Tefke, Kommunal Gullmarsplan:

– Nazismen står för att splittra arbetarna, att inte kämpa tillsammans för bättre rättigheter. De vill att vi alla bråkar med varandra, istället för att kämpa tillsammans. De står för att krossa demokratin och fackföreningsrörelsen.

När manifestationen på Sergels Torg var över samlades tusentals i ett tåg för att gå emot nazisterna och bua ut dem samt försöka blockera deras marsch. Men den nazistiska våldssekten NMR gavs fri lejd av polisen att marschera genom centrala Stockholm fram till Mynttorget, precis bredvid riksdagen.

Polisen hade skapat en enorm buffertzon med stängsel och polisstyrkor mellan nazisterna och antirasisterna, vilket omöjliggjorde för antirasisterna att komma tillräckligt nära för att hindra deras marsch. Polisernas argument var att ”De [nazisterna] har ju uppfört sig så bra”. Man kan bara gissa hur många miljoner kronor av skattemedlen som gick åt till att låta en nazistsekt marschera i centrala Stockholm.

Under marschen, där deras frontbanderoll bestod av texten ”Stoppa främlingsinvasionen”, skanderade de nazistiska slagord och saker som ”Nordisk revolution” och ”Repatriera”(vilket innebär att flyktingar ska utvisas till sitt ursprungsland). En av alla de nazistiska talarna på Mynttorget var Pär Öberg, som sitter i NMR:s riksledning och är chef för organisationens politiska gren. Han har även ett mandat i Ludvika kommunfullmäktige, dit han kuppades in via SD mandat.

Han beskrev Donald Trumps valseger som att det ”nu pågår en revolution i världen” och spred olika konspirationsteorier, som att ”massinvandringen är orkestrerad av globalisterna”. Globalister är i NMR:s retorik ett kodord för judar. De nazister som samlades skanderade ”Folkförrädare”, ”Häng dem!” och ”Ut med packet”.

Nazisterna var också många fler än vad de har varit vid tidigare marscher, omkring 600. De hade mobiliserat från hela Europa, främst de nordiska länderna och Baltikum, och är stärkta av EU:s rasistiska och inhumana flyktingpolitik, Trumps valseger i USA och regeringens allt högre och värre hinder mot flyktingar. Att den svenska staten tillåter kriminella mördare och dömda brottslingar, som vill krossa facken, arbetarrörelsen och all form av demokrati, att marschera är ett ödesdigert misstag.

Det kommer att ge dem ett ökat självförtroende till att begå fler och värre våldsbrott mot alla som inte delar deras hatiska ideologi. Det är ett led i den fortsatta normaliseringen av rasism och nazism, där man har bjudit in nazister till Aktuellt-studion och tillåtit en nazistisk tidskrift att delta på bokmässan i Göteborg. Nazismen är ett hot mot alla och måste bekämpas stenhårt.

Kamp ger resultat. Det har visats gång på gång. Nazism och rasism har historiskt sett slagits ned när arbetare, unga och fackligt aktiva gått samman i gemensam kamp. Att nu så många tusentals slöt upp för att först manifestera mot nazismen och sedan försöka blockera och hindra nazistmarschen från att äga rum visar att antirasismen återigen har fått ett välkommet uppsving.

Förhoppningsvis innebär detta en vändpunkt, att många fler nu är beredda att ta till kamp efter regeringens chockdoktrin som har paralyserat många. Det är enbart den enade kampen underifrån mot rasism och högerpolitik, som splittrar arbetarklassen, som kan pressa tillbaka det nazistiska hotet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!