Staten räddar Carnegie

2008-11-12 18:00:21
Det kan tyckas som en ödets ironi att den första bank som regeringen Reinfeldt tvingas förstatliga är det skandalomsusade investmentbolaget Carnegie.
Det var som bekant Carnegie som skulle bistå regeringen vid utförsäljning av statliga bolag till ett värde av 250 miljarder kronor.
Förstatligandet föregicks av att Finansinspektionen (FI) drog in Carnegies banktillstånd.
Nya nedskärningar blir det när staten – skattebetalarna – får betala no­tan för regeringens och Carnegies bankrutt.
En mer talande bild över nyliberalismens kollaps är svår att hitta än när privatiseringsminister Mats Odell (kd) i måndags offentliggjorde förstatligandet av Carnegie. ”Carnegie är i nuvarande läge systemviktigt och det skul- le kunna leda till väldigt stora bekymmer för hushåll och företag om vi äv­entyrar stabiliteten i det finansiella sy- stemet”, sa Odell på presskonferensen i måndags. Statliga Riskgälden tar över Carnegie för att rädda kapitalismen, var budskapet.
Det var samme Odell som in i det längsta försvarade Carnegie när det först avslöjades att man blåst upp sina vinstsiffror för att få ut mer i bo­nus och sedan att investmentbolaget ägnat sig åt insideraffärer.
Carnegie låg länge i topp vad gäller utbetalningar av bonusar. Så sent som förra året betalade man en miljard kronor i bonus till sina knappt tu­sen anställda, mest till cheferna. Den tidigare vd:n Stig Wilhelmsson, som fick sparken från Carnegie 2007, fick 19 miljoner kronor i bonus år 2006.
Från Carnegie hämtade Odell sina så kallade experter på utförsäljningar. Carnegies förra vd Karin Forseke blev på våren 2007 ordförande i det råd som regeringen bildat för utförsäljningar av statens egendom. Od­ells högra hand  på departementet blev Urban Funered, som fram till mars 2007 varit i år chef för Carnegies avdelning för regelefterlevnad (kontrollverksamhet).

Det var först efter att det blåst upp till storm och Odells egen framtid hängde löst som regeringen sa upp samarbetet med Carnegie. ”Carnegieaffären är årets skandal. En styrel­se har fått avgå, en vd har sparkats, tre tradinganställda har polisanmälts och ytterligare en anställd är dömd till fängelse. Dessutom har Karin Forse­ke och Urban Funerud på finansdepartementet fått lämna sina tjänster som en följd av affären”, summerade Svenska Dagbladet i slutet av december förra året. Men Odell satt kvar och ut­såg nya spekulanter till rådgiva- re. Bland annat den tidigare investmentbanken Morgan Stanley och storbanker­na JP Morgan och Deutsche Bank. Alla är djupt indragna i dagens kris och ökända för sina miljardbonusar.
Trots att den globala ekonomiska krisen redan var ett faktum fortsatte Odell med att realisera sin och högerregeringens privatiseringsplaner. I år såldes statens fastighetsbolag Vasa-kronan till AP-fondernas fastighetsbolag AP Fastigheter, som i sin tur sålde en del av Vasakronans fastighetsbestånd till ett privat fastighetsbolag.

Det var inte förrän i början av hösten, när krisen gjorde det omöjligt att sälja ut fler bolag, som regeringen började slå av på privatiseringstakten. Men än har man inte gett upp arbetet med att privatisera all sjukvård och persontrafik. Stormarna kring Carnegie 2007 var dock bara en förvarning om vad som skulle hända. Få bolag har upplevt en snabb kollaps som Carnegie, som tidigare brukade benämnas som den anrika investmentbanken av affärspressen. Under hös- ten blev Carnegieaktien värdelös och förlusterna bara växte. Inte ens Riksbankens kredit på fem miljarder kronor i slutet av oktober hejdade fallet.
”Huvudlös utlåning, övermod och bortglömda riskbegrepp. Carnegies verksamhet har varit felstyrd i grunden”, skrev Svenska Dagbladet i måndags. Men ”huvudlös utlåning” har präglat hela kasinoekonomin, inte bara Carnegie.
Carnegies kan stå som symbol för både den moderna spekulativa kapitalismens uppgång och fall samt högerpolitikens misslyckande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!