Steubenville,Ohio

2013-03-27 17:50:57
Steubenville, Ohio, USA – sommaren 2012. Två killar, 16 och 17 år, släpar en jämnårig flicka mellan olika fester. Hon kan knappt tala på grund av alkoholen och än mindre göra motstånd. De bar henne som ett slaktat djur, i en arm och i ett ben. På de olika festerna filmades övergreppen de utsatte henne för och ingen ingrep. Hon hade aldrig chansen att säga nej och framförallt gavs hon aldrig en möjlighet att säga ja. Hon blev våldtagen och utsatt för andra fysiska övergrepp gång på gång. De skrattade medan de gjorde det.
Först nekade de båda pojkarna, sedan sa de att hon ”var med på det”. Sanningen kom fram när ”Anonymous” hacka­de ett konto där bilder och filmer från övergreppen fanns.

När jag läser om händelsen i diverse amerikanska media får jag intrycket av att det är pojkarna som är ­offren. Värst hittills är klippet från CNN, där reportern redogör för oss tittare om vilken tragedi det är att dessa unga pojkar har befunnits vara skyldiga och fått sin framtid förstörd. Inte en enda gång ställs frågan om inte den utsatta 16-åringa tjejens framtid skulle vara förstörd.
Det är oerhört stötande.

Reportern fortsätter med att visa ett klipp med en av poj­karna som bryter ihop och gråter i rättssalen efter att de har fått domen på 1 respektive 2 år i ungdomsfängel­se. Ja, han borde vara ledsen och ångra det han har gjort. Dessa personer har vid upprepade tillfällen förgripit sig på en nästan medvetslös flicka och släpat henne mellan olika fester som om hon vore ett jaktbyte. För mig är den enda tragedin att flickan har blivit utsatt för dessa vidriga händel­ser, och att hon tvingas leva i ett samhälle som inte bara vänder henne ryggen utan också skuldbelägger henne.

Följdfrågorna blir naturligtvis: Hur kunde detta ske? Varför ingrep ingen? Vad gjorde att så många, lokalt och över hela landet, tog dessa killar i försvar? ”De är kungar”, ska någon från festen ha sagt. Överallt påminns jag om att de var väldigt duktiga på amerikansk fotboll, de spelade i skolans lag, och de har väldigt bra betyg. Jag känner bara: VARFÖR SKULLE DEN HÄR INFORMATIONEN VARA VIKTIG FÖR MIG, ELLER NÅGON ÖVERHUVUDTAGET, ATT VETA? Eller snarare: Varför skulle dessa fakta vara förmildrande, förklarande eller förlåtande?
Kan det här ha varit en effekt av en systematisk uppmunt­ran från hela samhällets sida, där de inte bara har tillåtits tro att de är ”kungar” utan också aktivt har fått höra att ”Ja, ni är fan kungar!”? Kan det här ha handlat om att dessa pojkar ville visa att det inte fanns några begränsningar i hur långt deras makt sträckte sig?

Den 18 mars greps två tjejer i tonårsåldern för att ge­nom Twitter och andra sociala medier ha mordhotat den utsatta flickan. Andra anonyma hot utreds. Det här är ett fruktansvärt exempel på en våldtäktskultur bejakad av ett patriarkalt system som tillåter män att begå sådana här våldshandlingar och som uppmuntrar omgivningen att ifråga­sätta offret. Vem skulle fråga ett rånoffer om det var riktigt smart att gå omkring och se så rik ut? Det spelar ingen roll om flickan var full eller inte, hur hon var klädd eller hur hon betedde sig (eller inte betedde sig). En våldtäkt är alltid en våldtäkt.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!