Stockholm: 12 000 demonstrerade

2009-01-14 15:50:55
I en av de största solidaritetsdemonstrationerna på många år i Stockholm samlades under lördagen cirka 12 000 på Sergels torg för att protestera mot Israels invasion av Gazaremsan. Demonstrationen gick till Historiska museet, vilket var det närma­ste demonstranterna fick kom­ma israeliska ambassaden.

Manifestationen arrangerades av nätverket Gaza Solidaritet, i vilket organisationer och enskilda som vill pro- testera mot Israels massaker i Gaza ingår. Demonstrationens paroller var: Stoppa massakern! Bryt blockaden! Stöd palestiniernas frihetskamp!
Demonstrationen påminde om de stora protesterna inför USA:s attack mot Irak, med många deltagare med ursprung i Mellanöstern, ungdomar, vänsterorganisationer, men också många oorganiserade. Demonstranterna fick på Sergels torg höra talare som Per Gahrton (mp), ordförande för Palestinagrupperna, Dror Feiler, judar för israelisk-palestinsk fred, och Andreas Malm, International Solidarity Movement. Närvarande vid samlingen på Sergels torg var också soci- aldemokraternas partiledare Mona Sahlin, LO:s ordförande Wanja Lund­by Wedin och förre utrikesministern Jan Eliasson.

Efter ungefär en timme tågade demonstrationen iväg mot Israels ambassad. Längst fram bar barn och vuxna på kistor svepta i de palestins­ka färgerna och längs hela tåget syntes otaliga palestinska flaggor blandat med plakat som visade folks avsky för de israeliska övergreppen. Bland talkörerna hördes bland annat: ”Olmert Mördare!”, ”Länge leve Pale­stina!”, ”Stoppa massakern!” och       ”Sluta mörda våra barn!”.
Trots all den uppdämda ilska och vanmakt som syntes så tydligt hos många av demonstrationens deltagare förlöpte manifestationen på det stora hela lugnt och ordnat, med undantag av några smällare som brann av vid Historiska museet och en uppbränd israelisk flagga.
Demonstrationen saknade socia­listiska talare, men Rättvisepartiet Socialisternas flygblad och tidningen Offensiv gick åt som smör i solsken. Att RS har ett systerparti i Israel, som deltar i kampen mot kriget där, väckte starkt intresse.

Tobias Lindberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!