Stockholm: ”Bojkotta Berns!”

2010-04-21 13:39:58
Lördgen den 17 april genomförde det syndikalistiska facket SAC återigen en blockad mot Stockholms-krogen Berns. Detta mot att fackligt anslut­na städare avskedades efter att ha vunnit rättigheter på arbetsplatsen. ”Bojkotta Berns” var slagordet.

– Det är roligt att se att det är så mycket folk här igen. Blockaderna har pågått i flera månader, vi har haft säkert 30 stycken och vi blir bara fler, sade Emil Boss till Offensiv medan han trädde på banderollerna på pinnar utanför Berns.
Med banderollen ”Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag” blockerades den stora ingången till nattklubben mellan kl 22.00 och 02.00, men på sidorna såg ordningsvakter och poliser till att förvirrade party-pinglor kunde gå in.

”Rättigheter? Inte om du städar på Berns”, stod det på ett av plakaten som hölls upp mot klubben. I blockaden deltog även de sparkade städarna.
– Konflikten sträcker sig tillbaka från 2008, eller från början av 2007. Vi var 7 anställda av bemanningsföretaget NCA och hade arbetat ­mellan 2 och 10 år. Berns accepterade inte vår fackliga anslutning och sparkade oss, berättade Henri Camacho som är en av de sparkade syndikalisterna.
En ny blockad kommer att genomföras igen nästa lördag.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ger allt stöd till blockaderna mot Berns för att arbetsgivarna ska backa från avskedandet av de fackligt anslutna städarna.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!