Stockholm: Politikerna backar om servicehusen

2006-12-10 18:22:12
Efter kritik från bland annat PRO och anhöriga har den politiska majoriteten i Stockholm äntligen beslutat att inte lägga ned fler servicehus.

Innan beslutet hann de dock lägga ned var fjärde av stadens 4 500 servicehusplatser. Drygt tusen lägenheter i 13 servicehus har omvandlats till så kallade seniorboenden.
Till skillnad från servicehusen, där socialtjänstens biståndsbedömare avgör vem som har behov av att flytta in, är seniorboenden vanliga hyresrätter som alla som fyllt 65 år kan köa till hos bostadsförmedlingen. Enligt det sågade tjänstemannaförslaget skulle stadsdelarna spara pengar genom omvandlingen. Idag står nära 200 servicehuslägenheter tomma samtidigt som 353 personer under 2004 fick avslag på sina ansökningar.
– Vi hävdar att man tomhåller lägenheter med berått mod. Det har absolut blivit en striktare bedömning för att få en lägenhet i servicehus, säger Ann-Marie Furumark, ordförande i kommunstyrelsens pensionärsråd till Svenska Dagbladet den 13 mars.

Beslut efter varningar

Beslutet kom efter varningar från Socialstyrelsen som i en rapport kritiserar de snabba nedläggningarna.
I landet har 13 500 platser dragits in under de senaste fyra åren, samtidigt som antalet äldre växer stadigt. Utvecklingen går mot att även svårt sjuka ska få den vård och omsorg de behöver i sina egna hem och inte i de kommunala äldreboendena. Men utbyggnaden av kommunernas hemtjänst kompenserar inte för de senaste årens minskning av äldreboenden.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!