Stockholm Pride avpolitiserad festtillställning i kommersialiseringens tecken

2013-08-05 15:16:54

foto: Natalia Medina


Årets Pridevecka i Stockholm var likt föregående år mestadels en avpolitiserad festtillställning i kommersialiseringens tecken. Under själva paraden så festade de politiska partierna till hög musik utan att lyfta fram några politiska frågor. Rättvisepartiet Socialisterna var en av få organisationer som politiserade paraden och för den delen hela veckan, som så många gånger förr.

Rättvisepartiet Socialisterna drev under veckan kampanj för två saker: dels för en vinstfri välfärd utan heteronorm som en del av mobiliseringen inför protestdagen 21 september och vi fortsatte också kampen för ett stopp på utvisningarna av hbtq-flyktingar. Under fredagen höll vi ett möte i Pridehouse med rubriken ”Privatiseringshetsen och hbtq-personers kamp för välfärd utan vinst”, ett möte som var väldigt uppskattat av de 30-40 personer som deltog.

Att det förekommer Prideparader runtom i världen beror på Stonewallupproret 1969, då förtryckta hbtq-personer i Greenwich Village, New York, tillslut fick nog och tog till kamp mot polisens brutala behandling av dem. Detta födde i sin tur en protestvåg som spred sig över världen och den radikaliseringen av hbtq-rörelsen ledde fram till att Sverige avskrev homosexualitet som en sjukdom 1979 efter ockupationen av socialstyrelsekontoret i Stockholm.

Det är en sådan kämpande hbtq-rörelse som behövs även idag. Även om många viktiga segrar har vunnits så finns det fortfarande ett socialt förtryck mot hbtq-personer i Sverige och internationellt ökar repressionen mot hbtq-personer, inte minst i stora delar av Afrika och Östeuropa. Många högerpartier har under veckan uttryckt sin avsky mot Rysslands attacker på hbtq-personer men för samtidigt en politik där hbtq-flyktingar utvisas till länder som Uganda, Iran och Irak. Länder där förtrycket är extremt mot hbtq-personer. Hbtq-kampen måste dessutom knytas samman med kampen mot rasism och sexism, mot högerpolitiken och hela etablissemanget för att på allvar kunna krossa det homofoba, heteronormativa samhället vi lever i idag.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!