
Projektet startades för två år sedan med stöd av Allmänna Arvsfonden och har fungerat som en frizon för HBT-ungdomar i åldrarna 13-20 år som inte känner sig hemma i det heteronormativa samhället.
Politikerna säger att RFSL Stockholm, som en av stadens största bidragstagare, kan omprioritera sina medel och själva driva Egalia vidare. Något som RFSL Stockholms ordförande Alf Kronwall dementerar.
Offensiv gjorde ett besök på Egalia och fick prata med verksamhetsledare Marie Carlsson och fritidsleda- ren Eddie Summanen. De berättade om hur Egalia är unikt, att det drivs enligt Egaliamodellen som är framarbetad utifrån samlade erfarenheter ifrån möten med HBT-ungdomar, forskning, artiklar, rapporter och metodutbyten mellan frivillorganisationer och institutioner.
– Modellen står i huvudsak på tre ben: representation, kontinuitet och trygghet, berättar Marie.
Egalia syftar till att erbjuda en kontinuerlig, åldersreglerad, drogfri och ledarledd mötesplats, vars målsättning är att stärka HBT-ungdomar i deras identitet kring en ”komma ut”-process, att vara en mötesplats för att hitta tillbaka till ärliga relationer och en plattform för att skapa sig ett socialt nätverk.
Egalia har öppet två dagar i veckan och cirka 40 ungdomar kommer vid varje tillfälle, varav ungefär nio är där för första gången.
– Här får ungdomarna hjälp i sitt identitetssökande och med sina problem och dom lämnar oss som gladare och tryggare individer, säger Eddie och Marie.
– Att Egalia är så välbesökt visar på behovet. Det är på politikernas ansvar att se till att det uppfylls, säger Marie.
Eddie och Marie är båda övertygade om att Egalia kommer att få vara kvar, fast kanske i andra lokaler.
Sanna Tefke