Stockholm: Rädda Egalia

2009-02-18 14:38:24
RFSL:s fritidsgård för HBT-ungdomar, Egalia, hotas av nedläggning om inte Stockholms stad skjuter till pengar.

Projektet startades för två år sedan med stöd av Allmänna Arvsfonden och har fungerat som en frizon för HBT-ungdomar i åldrarna 13-20 år som inte känner sig hemma i det heteronormativa samhället.
Politikerna säger att RFSL Stockholm, som en av stadens största bidragstagare, kan omprioritera sina medel och själva driva Egalia vidare. Något som RFSL Stockholms ordförande Alf Kronwall dementerar.

Offensiv gjorde ett besök på Eg­alia och fick prata med verksamhetsledare Marie Carlsson och fritidsleda- ren Eddie Summanen. De berättade om hur Egalia är unikt, att det drivs enligt Egaliamodellen som är framarbetad utifrån samlade erfarenheter ifrån möten med HBT-ungdomar, forskning, artiklar, rapporter och metodutbyten mellan frivillorganisationer och institutioner.
– Modellen står i huvudsak på tre ben: representation, kontinuitet och trygghet, berättar Marie.
Egalia syftar till att erbjuda en kontinuerlig, åldersreglerad, drogfri och ledarledd mötesplats, vars målsättning är att stärka HBT-ungdomar i deras identitet kring en ”komma ut”-process, att vara en mötesplats för att hitta tillbaka till ärliga relationer och en plattform för att skapa sig ett socialt nätverk.

Egalia har öppet två dagar i veck­an och cirka 40 ungdomar kommer vid varje tillfälle, varav ungefär nio är där för första gången.
– Här får ungdomarna hjälp i sitt identitetssökande och med sina problem och dom lämnar oss som glada­re och tryggare individer, säger Eddie och Marie.
– Att Egalia är så välbesökt visar på behovet. Det är på politikernas ansvar att se till att det uppfylls, säger Marie.
Eddie och Marie är båda övertygade om att Egalia kommer att få vara kvar, fast kanske i andra lokaler.
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!