Stöd hamnarbetarnas kamp

2017-06-28 18:53:46

foto: Göteborgs hamn
Antifackliga APM Terminals vill sparka 160 anställda och knäcka Hamn4an.

Situationen i Göteborgs hamn har förvärrats allt mer sen APM Terminals förklarade krig mot hamnarbetarna och Hamn4an för över ett år sedan. 160 är varslade om uppsägning och detta efter att borgerligheten slutit upp bakom det antifackliga APMT och gett sig på såväl strejkrätt som föreningsrätt, vilket gett arbetsgivaren självförtroende för att kunna genomföra attackerna.

Sedan privatiseringen av Göteborgs hamn år 2011 har situationen blivit värre och Unionen lade ner sin klubb förra året på grund av att APMT omöjliggjorde det lokala fackliga arbetet.
Varslet om uppsägning är ett försök att krossa det stridbara Hamn4an, vilket förstärks av att förhandlingen om uppsägningar och omläggelse av arbetet hittills har tagits mellan Transportarbetareförbundet och APMT i Stockholm.
I skrivande stund har dock medlarna föreslagit att samtal skulle ske den 27 juni mellan arbetsgivaren och Hamn4an, som representerar 85 procent av hamnarbetarna i containerterminalen.

Hittills har borgarhetsen mot majoritetsfacket i svenska hamnar varit hämningslös. Kraven på att regeringen ska blanda sig i konflikten blir bisarra när arbetsgivarparten är den som har startat och allt eftersom trappat upp konflikten.
Senaste strejken som Hamn4an genomförde var i januari och man drog tillbaka sitt senaste strejk­varsel på uppmaning av andra parter då det ansågs att det fanns möjlighet till förhandling. I efterhand verkar det som att högern och arbetsgivarna har försökt trötta ut hamnarbetarna så att dessa inte går ut i kamp.
Trots borgerliga media, politiker och borgare har det funnits en opinion till stöd för hamnarbetarna bland andra arbetare. Det märks att det finns en förståelse och sympati för deras kamp, och den måste nu omvandlas till ett aktivt stöd.

APMT är ett multinationellt bolag som ägs av ett av världens största företag, A.P. Møller-Mærsk A/S, och för de finns det stora pengar i att attackera fackliga rättigheter. Nästa gång kan det vara oljearbetarna, de som jobbar på rederierna eller Netto som man också äger och även andra företag som känner lukten av större profiter.
Det här handlar inte om enskilda arbetare eller en enskild fackförening, utan ytterst om hela arbetarklassen och dess rätt att organisera sig och försvara sina rättigheter.
Därför är det viktigt att delta i den stöddemonstration som hålls i Göteborg den 29 juni, Drottningtorget kl 17.30. Det är nu det finns en möjlighet att bygga en rörelse som inte bara stoppar attackerna mot de fackliga rättigheterna, utan också sparkar ut APMT från hamnen och återkommunaliserar den under arbetarnas demokratiska kontroll.

Hela fackföreningsrörelsen måste beslutsamt och enigt stoppa dessa attacker. Alternativet idag är annars att 160 arbetare förlorar sina jobb och den S-ledda regeringen genomför en lagändring som betyder ytterligare inskränkningar i strejkrätten och som öppnar för gula, företagsvänliga, fack. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!