Stökig skolstart och fortsatt kamp

2016-08-25 11:14:59

foto: Liv Shange Moyo
Än finns hopp för Svartöstadsskolan.

Efter att kommunledningen i Luleå hetsade fram en stängning av Svartöstadsskolan i våras är det en stökig skolstart för barn och personal på Örnässkolan.

Personalen gör sitt bästa för att barnen ska känna sig välkomna och trygga, men det blir ändå oroligt när varken organisation eller inne- och utomhusmiljöer är klara. Att stängningen har skett utan plan har med all säkerhet också gjort att fler har sökt sig till andra skolor än vad som hade behövt vara fallet.
Skolkampen fortsätter dock. Fortfarande hotas fler skolor av nedläggning och i Svartöstaden har man inte gett upp hoppet om sin skola. Det visas bland annat av att föräldrar under sommaren stoppade en flytt av gungor och lekställning från skolgården genom att helt enkelt säga till flyttpersonalen att ”ni får inte flytta sakerna, punkt slut”.
Nu riktas kampen in på kampanjen för en folkomröstning. Tack vare att så många som över 8 000 namn lämnades in i juni, långt fler än de 6 000 som krävs, har kommunledningen nu informellt sagt att de inte kommer att kontrollera namnen (att undertecknarna är skrivna i kommunen och har rätt ålder).
Fortfarande återstår dock att få en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter att stödja en folkomröstning samt en kamp om exakt vilken fråga som kommer att ställas i en eventuell folkomröstning. Det är oklart när frågan kommer upp i kommunfullmäktige.

– Förmodligen hoppas kommunledningen att skolfrågan ska dö med tiden, men de hoppas förgäves. Den ilska som S högerpolitik har skapat ska inte underskattas. Vår kamp har redan gett resultat – flera skolor har räddats. Vi kommer att se till att hålla uppe trycket och vi kan vinna fler segrar ju närmare valet 2018 vi kommer. Det här är en politisk fråga som kommer att ta sig uttryck, antingen genom en folkomröstning eller, om vi förvägras det, i valet 2018, säger Liv Shange Moyo, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Svartöstadens skolgrupp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!