Stoppa avrättningarna av politiska fångar i Iran!

2009-11-18 17:44:58
Iran avrättar fler personer per capita än något annat land. Endast Kina avrättar fler fångar. Sedan början av året, men framförallt sedan massrörelsen i somras, har antalet avrättningar ökat markant.

Dagen efter avrättandet av Ehsan Fatahian organiserade Rättvisepartiet Socialisterna ett protestmöte i centrala Göteborg. Femton personer deltog på protestmötet mot avrättning- en, under parollen ”Frige alla politis­ka fångar”. Allmänheten visade ett stort intresse, stannade och lyssnade och ställde frågor. Irans Socialistiska Studenter deltog och Anahita Hossei­ni läste upp det brev som smugglats ut ur fängelset från Ehsan. Även hon uppmanade till internationellt stöd för arbetares, studenter och ungas kamp i Iran mot den islamiska regimen.

Idag väntar över 135 unga på dödsstraff, varav 120 inom en snar framtid. Bara i år har regimen avrättat 240 personer. Iran är även det land som dömer flest barn till döden. Vissa avrättningar har politiska motiv, att straffa dem som vågat kämpa för sina rättigheter och sin frihet. Andra har dömts för brott mot sharialagar har som syfte att skrämma andra till tystnad. Fem till tio homosexuella har avrättats i år. Tre homosexuella väntar på avrättning för sexuellt umgänge.

Det är heller inte ovanligt att de som fängslats har försvunnit och att anhöriga inte får några svar på sina frågor. Andra har hittats döda utanför städerna. Sedan massrörelsen i juni, som växte fram efter valet mot diktaturen, har tusentals fängslats. Enbart under demonstrationerna den 4 november fängslades 400 i Teheran.
Många politiska aktivister som dömts till döden väntar nu på sin dom. Spekulationerna är att regimen för att statuera exempel kommer att genomföra nya massavrättningar med offentliga hängningar för att skrämma folk till tystnad.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!