Stoppa CETA, TTIP och TISA

2016-09-14 14:35:53
Massprotesterna mot TTIP runt om i Europa, tillsammans med motståndet mot det i USA, har fått en rad pampar att likt Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel uttrycka tvivel om det planerade så kallade frihandelsavtalet mellan EU och USA någonsin blir av. Den franske handelsministern Matthias Fekl har gått ännu längre och dödförklarat förhandlingarna.  
Detta är en seger för kampen. Men striden är inte över. 

EU-regeringarna manövrerar och försöker vinna tid. Frankrike och Tyskland går dessutom till val nästa år och det borgerliga etablissemangets alla partier vill undvika  väljarnas dom. 

Den europeiska protestdagen  mot TTIP (EU:s och USA:s handelsavtal som är världens hittills mest omfattande) och CETA (EU:s handelsavtal med Kanada) den 17 september följd av demonstrationen i Bryssel tre dagar senare kommer att sända nya kalla kårar utefter de styrandes ryggrad. Särskilt i Tyskland där ”näringslivet samlar sig bakom TTIP och manar regeringen att med kraft sluta upp bakom det avtal som riskerar att aldrig slutas till följd av allmänhetens motstånd” (tyska Handelsblatt den 7 september). 

Till skillnad från många andra europeiska fack tillhör svenska LO, TCO och SACO den krympande skaran TTIP-anhängare. 

Efter att de tyska och franska regeringarna har börjat vackla, och nu även den brittiska, skrev LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med Ann Linde, EU- och handelsminister (S), på Aftonbladet Debatt den 2 september: 

”Ett frihandelsavtal med USA är viktigt för att skapa fler konkurrenskraftiga jobb i Sverige. Vare sig den svenska regeringen eller LO delar bilden av att förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, har havererat eller borde avslutas. Det finns få verktyg för att faktiskt öka antalet arbetstillfällen – ett sådant verktyg är nya progressiva och omfattande handelsavtal.”

Varje stavelse i debattartikeln var en direkt avskrift av vad kapitalisternas många lobbyorganisationer säger om TTIP och det dödläge som idag råder i förhandlingarna. Gemensamt med Svenskt Näringsliv kampanjar LO-topparna för TTIP.

Det finns inget ”progressivt” i TTIP som har initierats av storföretagen på bägge sidorna av Atlanten. Inte heller skapar TTIP fler jobb, tvärtom. TTIP:s nyliberala och odemokratiska agenda är ett hot mot jobb, arbetsrätt, miljö- och konsumentskydd.

Vidare öppnar TTIP för nya privatiseringar – ett av skälen till varför de största brittiska fackförbunden är emot TTIP är att avtalet hotar den offentliga sjukvården (NHS) – samt skapar nya hinder för återkommunalisering eller återförstaligande av privatiserad verksamhet. 

I ett försök att ge sken av att man har lyssnat till opinionen hävdar EU-pamparna att man eftersträvar ett TTIP-avtal med ”ett mindre stramt” investeringsskydd (Investor State Dispute Settlement, ISDS). 

Det så kallade investeringsskyddet är ett legalt skydd för storbolagen som kan dra stater inför en privat skiljedomstol om man är missnöjd med landets regelverk eller politik.  

Det enda verkligt nya i EU-pamparnas förslag är namnet: ISDS har blivit till ett Investment Court System (ICS). I CETA-avtalet har ”court” (domstol)  ersatts av ”tribunal”. Men grunden är densamma: bolagen kan dra stater inför en privat skiljedomstol som ligger utanför det existerande legala systemet. 

Eller som Natacha Cingotti från Jordens Vänner Europa säger: ”Investment Court System är inget annat än rök- och dimridåer. ICS är en ytterligare VIP-service till storbolagen som ger ökad makt till privata skiljedomstolar och dess profitörer. Istället för att begränsa attackerna mot rådande regelverk banar ICS vägen för än fler attacker” (corporateeurope.org i april).

CETA, TTIP och TISA, det jätteavtal för avregleringar av världens servicenäringar som 50 länder i hemlighet (däribland USA, EU-länderna och Japan) håller på att förhandla fram, sker bakom lyckta dörrar och omges av en intensiv lobby från storföretagen. 

Frihandelsavtalen handlar inte om handel utan i första hand om makt och profiter.

• Stoppa CETA, TTIP och TISA. ■


Demonstrera mot TTIP lördagen den 17 september

Stockholm 14.00 Mariatorget

Göteborg 12.00 Järntorget

Malmö 13.00 Gustav Adolfs Torg


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!