Stoppa det rasistiska våldet i Forserum

2012-09-12 15:31:29
Våldet och trakasserierna mot somalier fortsätter i Forserum. Stenkastning, hot och våld har blivit vardag för somalierna i det lilla samhället. Nyligen avslöjade SVT Smålandsnytt att småflickor jagats av en man på motorcykel som hotade med att våldta dem och om hur en somalisk flicka tvingats hälla mjölk över sig för att ”bli vit”.

I den stora uppmärksamhet som följt med mediabevakningen i Forserum såg Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson till att få ta del av uppmärksamheten.
Den 4 september besökte ­Åkesson Forserum och mediapådraget var stort. Han slog givetvis fast att trakas­serierna och våldet mot somalierna inte var rasism. Istället lägger han ansvaret på somalierna.
– Forserum är inte mer rasistiskt än andra samhällen. Vi har byggt upp spänningar i det svenska samhället genom en alldeles för stor ­invandring, säger Åkesson.
Våldet mot den lilla ortens en gång 150 somaliska flyktingar, som idag bara är omkring 60 personer efter att närmare 90 flytt, har skapat rubriker i hela landet.
De rasistiska ropen, den misshandlade busschauffören Mohamed Dirye, den gravida kvinnan som en man kastade småsten i ansiktet på, somaliska föreningens ordförande Ab­dullahi Abdi som de kastade gatsten efter och den fjortonåriga flickan som de tvingade att hälla mjölk över sig för att bli vit, allt detta beskrivs av SD-ledaren Jimmie Åkesson som ”inte mer rasistiskt än någon annanstans”.

För några veckor sedan deltog omkring en fjärdedel av ortens invånare i den 500 personer starka manifestationen mot rasism. Men å andra sidan finns det också de som menar att det hela förstorats upp av media och gillar inte att orten förknippas med rasism och våld och det är den stämningen som Jimmie Åkesson försökt utnyttja.
Rättvisepartiet Socialisterna har tidigare uppmärksammat att Forserum är ett styrkefäste för Sverigedemokraterna i Nässjö kommun och de har inte varit sena att uttala sig, givetvis genom att ge sitt stöd till det rasistiska våldet mot somalierna.
Gunnar Gadderyd skriver på de lokala Sverigedemokraternas hemsida att: ”Det jag kan läsa mig till är en påstådd misshandel och att någon hällt ett glas mjölk på en somalier.” och ”Jämför man med vad som händer varje vecka i våra största städer; tiotals våldtäkter, ett antal rån, skottlossningar, knivskärningar, människor som blir avrättade, verkar händelserna i Forserum vara en storm i ett vattenglas! Detta borde vara mer angeläget för Sveriges journalister att sätta tänderna i dessa händelser, än vad som hänt i lilla Forserum!”

Forserum visar, vilket RS/Offensiv hela tiden pekat på, att valframgångar för Sverigedemokraterna och det rasistiska våldet hör ihop. Somalierna utsätts nästan dagligen för våld eller hot om våld.
Om inte våldet och trakasserierna upphör måste organiseringen gå längre än till manifestationer och avståndstaganden.
Ett tiotal rasister och ­13-procentigt röststöd för Sverigedemokraterna kan jagas bort av organiserad kamp mot rasism.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!