Stoppa gruvbolagens rodvdrift

2013-11-29 22:32:15
Efter ett tillfälligt stopp av borrningarna har företaget Providence Lithium Resources för några veckor sedan börjat borra igen i området i närheten av Liden, 5 mil nordväst om Sundsvall.

Företaget har just nu tre tillstånd i Järkvissle, där man gör undersökningar.Det här förtaget, Providence Lithium Resources, är ett dotterbolag till ett indiskt företag som finansi­erar verksamheten.
Offensiv har talat med Arja Fox från Urbergsgruppen Västanå-Liden. Hon berättar att de bildade gruppen för ungefär ett halvår sedan.
– Borrningar efter lithium startade i början på året. I maj stoppades provborrningarna efter att bolaget gjort avverkningar och kört in på områden utan att markägare informerats.
– Nu har Länsstyrelsen anmält företaget för miljöbrott.
Arja berättar att hon i våras var nere i Stockholm och demonstrera­de mot gruvindustrin.

Gruppen har också arrangerat en träff med miljöintresserade elever från folkhögskolan i Österfärne­bo när dessa var på väg upp till Kallak.
Trots att det har förekommit kritik och även en anmälan om miljöbrott så råder det delade mening­ar bland lokalbefolkningen. Många har förhoppningar om att det skulle kunna leda till jobb och ett uppsving i området, som i övrigt präglas av avbefolkning.

Rättvisepartiet Socialisterna i Sundsvall har med anledning av gruvföretagens fortsatta exploatering av naturresurser ett öppet möte måndagen den 2 december kl 18.30 på Kulturmagasinet. Talare är Arne Müller, som har skrivit den uppmärksammade boken Smutsiga miljarder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!