Stoppa Israels massaker

2018-05-16 14:20:25


RS systerparti i Israel/Palestina demonstrerade mot USA:s ambassadflytt.

Under måndagen den 14 maj sköts minst 58 palestinier ihjäl av israelisk militär och över 2 700 skadades, däribland över 200 barn. Måndagen blev den dödligaste dagen sedan Israels senaste krig mot Gaza 2014. 

Redan under söndagkvällen stod det klart att israelisk militär skulle trappa upp sitt våld när de offentliggjorde att de skulle postera ut krypskyttar på taken i Jerusalem inför invigningen av USA:s ambassad i staden. Under måndagen stängdes staden ner för de palestinier som bor där.
Palestinier i Gaza som har protesterat mot Israel har under de senaste veckorna utsatts för hård och dödlig repression. De historiska protesterna fortsatte under måndagen då 40 000 palestinier på Gazaremsan gick ut i demonstration i samband med invigningen av den amerikanska ambassaden. Minst fem barn dödades av israelisk militär, där den yngsta av dessa var 14 år.  

Den israeliska regimen har inte dragit sig för att öppna eld mot obeväpnade palestinier. Flyganfall, artillerield, krypskyttar, drönare och pansarfordon har mejat ner barn, kvinnor och män som har rest krav på att få återvända hem.
70 procent av Gazaremsans befolkning är flyktingar som har tvingats fly 1948 och senare. På Gaza bor idag ungefär två miljoner människor i det som kallas för världens största fängelse.
Innan måndagens händelser hade över 43 obeväpnade palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär och mer än 7 000 skadats på drygt en månad. Det är ett ensidigt krig mot fredliga demonstranter. 

Demonstrationer inleddes på Landdagen den 30 mars med krav från palestinier på att få återvända till sina hem. Trots den fruktansvärda brutalitet de möttes av har planerna varit demonstrationer med
miljontals på Al-Nakba-dagen.
Trots att Gazas folk vet att flera av demonstranterna kommer att skjutas har de ändå heroiskt trotsat militären för att kräva sina rättigheter.
Dagens Nyheter, som inte har någon skam i kroppen, skriver om måndagens händelser med rubriken ”Israel varnar palestinier”. I en annan artikel sägs Hamas bära hela ansvaret för dödsskjutningarna. Palestiniernas vänner är inte den internationella borgerligheten. Endast genom arbetarklassens gemensamma styrka kan den israeliska statens brutala rasism krossas.
Samtidigt har Israel fått blodad tand av flytten av USA:s ambassad till Jerusalem och Trumps uttalade stöd för Israels regering. Netanyahu och de andra sionistiska bödlarna känner ett stöd från omvärldens makthavare.  

Organisering, protester och strejker är nödvändiga för att befria Palestina. Mot Netanyahus dödliga trupper behövs en motståndskamp som hämtar sin styrka från välorganiserade och demokratiska massorganisationer. Masskamp mot ockupationen kan vara mycket effektiv, som den första intifadan (upproret) från 1987 visade.
Förra sommaren, när de israeliska myndigheterna satte nya restriktiva posteringar runt Al Aqsa-moskén i Jerusalem, tvingades regeringen att backa efter massprotester från palestinierna i östra Jerusalem. Det behövs oberoende mass- och arbetarorganisationer på båda sidor som kan vinna stöd genom att agera i vanliga människors intresse.
Den enda ideologiska vägen för att få det stödet är genom ett socialistiskt program, eftersom endast en socialistisk lösning kan göra slut på krig och dödsskjutningar, ockupationen, belägringen av Gaza, osäkerhet, ojämlikhet, diskriminering och fattigdom som kapitalismen tvingar på alla i Mellanöstern idag. 

Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Israel-Palestina, Harakat Nidal Eshteraki/Tnu’at Maavak Sotzyalisti – Socialistiska kamprörelsen – liksom RS en sektion av den internationella socialistiska organisationen Committee for a Workers’ International (CWI) – är organiserade i Jerusalem, Tel Aviv och Haifa, där de stöder arbetarkampen, både judars och arabers, och argumenterar för behovet av enighet i ett nytt arbetarparti.
Harakat Nidal Eshteraki/Tnu’at Maavak Sotzyalisti protesterar aktivt mot ockupationen och blockaden av Gaza, senast på måndagens demonstrationer, stöder flyktingarnas rätt att återvända, och kämpar för två socialistiska stater med fulla rättigheter för minoriteter. 

Rättvisepartiet Socialisterna och dess systerpartier i CWI ger sitt fulla stöd till de arbetare, fattiga och unga palestinier som kämpat och fortsätter att kämpa för sin befrielse.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar fackföreningsrörelsen både i Sverige och internationellt att ge sitt stöd och delta i protesterna mot såväl den israeliska staten som de svenska kapitalister och politiker som stödjer mördarregimen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!