Stoppa kriget – solidaritet med Afrin

2018-02-05 13:49:21

foto: Offensiv
Östersund hade stödmanifestation för Afrin.

Stoppa kriget – internationell solidaritet med Afrin, mot Turkiets invasion av norra Syrien. Det var budskapet på solidaritetsdemonstrationerna den 27 januari.

Det var massiva protester i Stockholm och Göteborg lördagen den 27 januari. I Göteborg var det över 5 000 som demonstrerade till stöd för Afrin och människorna där som nu utsätts för Turkiets luftangrepp och anfall, och i Stockholm många tusen. Turkiets invasion har redan lett till flera civila dödsoffer och i lördags ekade ropen.
I Stockholm gick marschen från Norra Bantorget till Medborgarplatsen, och efter en tyst minut till minne av alla som har stupat i kampen var det många som talade i den internationella solidaritetens namn.
Många hade tagit med sig hela familjen, unga och gamla, sammanbitna och allvarliga, med flaggor och banderoller. De kurdiska färgerna lyste i vinterljuset. För alla som var där kändes det att stormakterna än en gång sviker – sviker kurderna, sviker alla de civila som nu drabbas av Erdoğans turkiska aggression, hans krig mot folket i Afrin.

”Yesterday Kobanê, today Afrin”, ”Stoppa invasionen, lyssna på oss!”, ”Vi ropar högt så det hörs till turkiska ambassaden, till regeringen och ända till Afrin!” Så sa talare från Rojavabyrån och Rojavakommittéerna, medarrangörer och presentatörer. Andra talare kom från Vänsterpartiet och SSU.
– Den som bekämpar kurder bekämpar oss alla! Som socialist känns det självklart att delta i dagens protester och vi borde vara många, många fler, sa en ung kvinna på demonstrationen.
En familj av många som hade anslutit, kurder från Iran, sa att det absolut viktigaste var att få slut på kriget, slut på bombandet och dödandet av civila. De önskade att världen skulle fördöma Erdoğan, kräva att han slutar:
– Alla borde veta hur läget är nu i Afrin, hur Erdoğan bombar oskyldiga. Det är inte konstigt om vi kurder känner oss bittra när vi får kämpa ensamma och sedan blir attackerade. Omvärlden måste se Erdoğan som den fascist han är.

– Ingen av ledarna i regionen står för fred och demokrati. Hur många har inte dödats eller arresterats för att de har vågat stå för demokrati och mänskliga rättigheter? sa en man som hade förlorat alla illusioner om att FN eller USA skulle ingripa.
Det finns ett talesätt, att kurder har inga vänner förutom bergen. Det finns en cyniskhet som fötts ur den ensamma kamp som fortsätter. Man vill se konkreta handlingar, inte bara tomma löften. ■

Åsa Karlsson

”Erdoğan – terrorist”

150-200 personer tågade genom Östersunds centrum under slagord som ”Erdoğan – terrorist” och ”Frige Afrin” lördagen den 27 januari. Innan själva demonstrationen hölls ett möte på Stortorget med talare från bland annat Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och kurdiska föreningen.
Talarna från kurdiska föreningen pekade på hur västvärlden utnyttjade kurderna i kampen mot IS, när IS hade visat att de inte var goda allierade till väst. När IS hade besegrats tack vare YPG-styrkorna vände västmakterna kurderna ryggen.
Europaparlamentarikern Jens Nilsson (S) läste upp en appell som hade undertecknats av flera europaparlamentariker. Han berättade också att han hade hört talas om strömningar i Turkiet om att ta tillbaka gamla ottomanska besittningar på Balkan. ■

Sigbritt Herbert

Göteborg: Igår Kobanê, idag Afrin

Solidaritet med Rojava – stöd den kurdiska revolutionen. Det var Rättvisepartiet Socialisternas budskap när över 5 000 demonstrerade i Göteborg för Afrin och mot den turkiska statens terrorbomber. Demonstrationen gick från Gustav Adolfs torg till arbetarrörelsens Järntorget. ■

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!