Stoppa Natos flygövning i Luleå!

2008-11-19 21:27:18
Den 8-16 juni 2009 genomför Nato en stor flygövning i Lu­leå. Omkring 1 000, eller fler, soldater från 30 länder och cirka 60 flygplan förväntas medverka i övningen.

”Loyal Arrow”, som den kallas, är en internationell flygövning och syftet är att öva Nato Responce Force, som är Natos snabbinsatsstyrka. Övningen hålls för första gången i Sverige, på    F 21 utanför Luleå.
Ett 15-tal länder har i dagsläget visat intresse för övningen. Nato planerar och leder övningen och Sverige står som värd.
I december kommer militärer från de inblandade länderna till Luleå för en planering (NSD den 4 november).
Varför ska Nato genomföra en flygövning här, när Sverige inte ens är medlem i Nato? Svaret är att Sverige samarbetar allt mer med Nato och den inhemska militära upprustning­en.

Sverige har trupper i Afghani­stan, och nyligen rapporterades det om att svenska soldater blev beskjut­na. Regeringen vill också skicka fler soldater till Afghanistan.
Med detta som bakgrund hölls det den 8-9 november en militär övning i Boden, där man tog tillbaka infarts­broarna till Boden som övertagits av ”kriminella grupper”.
Niclas Bäck, bataljonsövningsledare, berättar att i den egna utbildningen görs jämförelser med strid i bebyggelse i främst Irak och till viss del Afghanistan (NSD den 10 november).
F 21 är en stor arbetsgivare i Norr- botten – och många jobb skulle försvinna om det lades ned. Men istället för att satsa på imperialistisk upprust­ning borde F 21 genomgå en civil omställning, utan avskedanden.

Kostnader för flygövningen har inte redovisats, men ska vi Luleåbor vara tacksamma för att vår stad får ”uppmärksamhet” och ett stort antal besökare under några dagar, eller ska vi kräva ökade resurser till skola, da­gis, vård och omsorg?
Protester behövs mot Sveriges ök­ade militarisering, och en sådan kam­panj i Luleå mot Natos krigshökar skulle även stärka de som kämpar mot nedskärningarna på skolan.
Britta Berggren
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!