Stoppa nazisterna den 12 november

2016-11-02 14:23:19
Vad gör DU när nazister marscherar från Kungsträdgården mot Sveriges riksdag? Offensiv vänder sig till alla sina läsare som bor i närheten av Stockholm med uppmaningen att ni ska delta i en kraftfull demonstration mot nazismen denna dag. Boka in lördagen den 12 november i era kalendrar redan nu.

Vi ser allvarliga tecken på att nazismen nu håller på att gå samma väg som SD-rasismen har gjort och normaliseras i det etablerade samhället. Den högerextrema tidningen Nya Tider fick först vara med på bokmässan och sedan i Aktuellt-studion. De senaste skandalen är att den gamla maoistgurun Jan Myrdal skriver i Nya Tider. 

I stora delar av Östeuropa har rena nazistiska partier blivit betydande politiska krafter som kan påverka staten att återupprätta gamla massmördare från nazitiden, kalla dem krigshjältar och uppkalla gator efter dem, som i Ukraina, Ungern och Slovakien. Genom rasistisk hets avleder nazistpartier runt om i Europa uppmärksamheten bort från ilska över arbetslöshet, ekonomiska klyftor och nedskärningar.

Den 12 november arrangerar Rött Forum (vänsternätverk där bland annat Rättvisepartiet Socialisterna ingår) tillsammans med fackföreningar som Seko Stockholm, Hotell och Restaurangfacket Stockholm/Gotland, Unga Elektriker, SSU, Studenter mot Rasism med flera en stor protest på Sergels torg med start kl 11:00 för att visa att nazismen aldrig kan accepteras, för att varna för den utveckling där nazismen växer och för att som huvudparollen säger ”Tillsammans tar vi kampen mot nazismen”.

Det är nazistgruppen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som samlar till en marsch som ska starta kl 11:00 i Kungsträdgården. På nätet skryter de om att den kommer att bli dubbelt så stor som den förra marschen genom Borlänge på första maj. Numerärt är NMR fortfarande få, men dessvärre har de vuxit under år 2016, då dels olika nazister har kommit samman efter att Svenskarnas parti lades ner och det tätare samarbetet över Norden, men dels också för att nazisterna har kommit närmare rasisterna i och kring Sverigedemokraterna. 

Detta beskrivs närmare i en artikel i Fria Tidningen av Mathias Wåg från Researchgruppen: ”Det här året kommer i backspegeln att betraktas som det året när den rasideologiska miljön släpptes in i den ’sverigevänliga’ rörelsen kring Sverigedemokraterna”.

Det har bland annat märkts på de många ”Folkets demonstrationer” som rasisterna kring Avpixlat har arrangerat i år och på en konferens i Alvik den 1 oktober där de olika falangerna samlades.

Det märks också i NMR:s propaganda. Istället för att direkt hänvisa till och hylla Hitlers pogromer mot judar år 1938 som de brukar göra vid denna tid på året (Kristallnatten den 9 november)
försöker de lura ickenazister
att komma till Kungsträdgården. Flygbladet har rubriken ”Viktigt meddelande till allmänheten” och där sägs att ”två miljoner främlingar” har invaderat Sverige, att 25 procent av alla kvinnor någon gång kommer att våldtas och att det finns no-go-områden i förorterna dit polisen inte kan gå. 

Väl på nazistmarschen den 12 november kommer eventuella deltagare dock att få höra talare som Vera Oredsson som förkroppsligar bryggan mellan Hitler och dagens rasism då hon kom från Nazityskland och började bygga Nordiska rikspartiet under 1960-talet, som senare var med och bildade och stödde Sverigedemokraterna på 1980- och -90-talet. 

Den senaste veckan har den Skellefteåbaserade tidningen Norran tillsammans med VästerbottenKuriren släppt en granskning av 40 personer anknutna till NMR:s nordligaste så kallade näste. Norran kallar 2016 för ett rekordår vad gäller nazistiska aktiviteter och utvecklingen i Norr- och Västerbotten för explosionsartad. 

I exposén över män från främst Skellefteå, Umeå och Luleå, ofta dömda för brott och med band till webbsajten Motgift, visas genom citat deras våta drömmar som att ”tusentals krigare och jägare” ska ta makten.

De här personerna är inte ofarliga. Förra veckan kring årsdagen för det rasistiska terrordådet i Trollhättan kom det fram mer om hur mördaren Anton Lundin Pettersson hade inspirerats av nazister som till exempel Marcus Follin på Motpol som också deltar i NMR:s podcast Radio Nordfront.  

Ingen av oss som var på torget i Kärrtorp den 15 december 2013 kommer någonsin att glömma hur nazisterna likt en arméliknande gruppering marscherade mot oss med gröna bengaler, kastandes stenar och glasflaskor mot barnvagnar och rullatorer. Då lyckades vi köra iväg NMR åt skogen.

En sådan nazistattack kommer inte att hända den 12 november då de kommer vara fullt upptagna med sin egen marsch och kraftigt övervakade av polisen. Däremot finns det risk för många fler nazistattacker i vardagen framöver om inte fler ställer sig upp mot nazismen nu. 

Att fackföreningar tar ansvaret mot nazismen är ett viktigt steg. Vi vet med historien att de första organisationer som Hitler krossade var arbetarrörelsens. Den organiserade arbetarklassen är nazismens fiende då den i sig utgör en kraft mot det system som nazismen försvarar och göds av – det råa kapitalistiska systemet som i sin grund bygger på splittring, klasser, hierarkier och orättvisor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!