
Jim Cederlund, elev på Kristofferskolan, läste upp ett stöduttalande från strejkkommitteen från Globala gymnasiet som gav stöd till protesterna och uppmanade till kamp.
Protestlistor med 1 246 namnunderskrifter har samlats in på två veckor av Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Farsta.
När eleverna satt sig på mötet rullade de upp banderollen framför politikerna, som svettades rejält.
Flera elever ställde frågor till politikerna om varför allianspartierna (Moderaterna, Folkpartiet och Centern) i utbildningsnämnden har beslutat om nedläggning. S, V och MP röstade mot.
Stadsdelsnämndens politiker från samtliga partier sade att de också var emot nedläggningen och var ”lika förbannade” som eleverna.
Under frågestunden pressades de på vad de tänker göra för att riva upp beslutet.
Enzo Costa från Rättvisepartiet Socialisterna talade på mötet. Han sa att nedläggningen är en del av borgarnas utarmning av förorten och att den inte kan ses som något annat än stöld eftersom nedläggningen banar väg för friskolor.
Johan Sand, boende i Farsta, frågade de politiker i stadsdelsnämnden som också sitter som fullmäktigeledamöter från de borgerliga partierna, om de kommer att rösta med sina partiers linjer eller för Farsta gymnasiums elevers framtid.
Roland Bjurström, ersättare för M i fullmäktige, kunde dock inte svara hur han skulle rösta, med Moderaterna eller mot nedläggning. Företrädare för de andra partierna var också överslätande och menade att man inte skulle pressas i denna fråga.
– Vi kan alltså inte lita på dig, konstaterade Johan Sand och fick applåder.
Lina Westerlund (RS) talade om att det borde göras en konsekvensanalys.
Kampen måste fortsätta och den är långt ifrån över. Demonstrationer utanför stadsfullmäktige och elevstrejker på skolan är det som kan få de ansvariga att verkligen ändra sitt beslut om nedläggningen.
Ruben Derkert