Stoppa nedläggningen av Farsta gymnasium

2012-11-28 16:11:33


När eleverna satt sig på stadsdelsnämndens möte rullade de upp banderollen framför politikerna, som började svettas rejält.

Den 22 november demonstrerade elever och lärare tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna utanför Farsta stadsdelsnämnds möte utanför Allhuset tuben. Eleverna rullade ut en banderoll med texten Rädda Farsta gymnasium – Förorten, framtiden, gemenskapen.

Jim Cederlund, elev på Kristofferskolan, läste upp ett stöduttalande från strejkkommitteen från Globala gymnasiet som gav stöd till protesterna och uppmanade till kamp.

Protestlistor med 1 246 namnunderskrifter har samlats in på två veckor av Rättvisepartiet ­Socialisterna (RS) i Farsta.
När eleverna satt sig på mötet rullade de upp banderollen framför politikerna, som svettades rejält.
Flera elever ställde frågor till politikerna om varför allianspartierna (Moderaterna, Folkpartiet och Centern) i utbildningsnämnden har beslutat om nedläggning. S, V och MP röstade mot.
Stadsdelsnämndens politiker från samtliga partier sade att de också var emot nedläggningen och var ”lika förbannade” som eleverna.
Under frågestunden pressades de på vad de tänker göra för att riva upp beslutet.

Enzo Costa från Rättvisepartiet Socialisterna talade på mötet. Han sa att nedläggningen är en del av borgarnas utarmning av förorten och att den inte kan ses som något annat än stöld eftersom nedläggning­en banar väg för friskolor.
Johan Sand, boende i Farsta, frågade de politiker i ­stadsdelsnämnden som också sitter som fullmäktigeledamöter från de borgerliga partierna, om de kommer att rösta med sina partiers linjer eller för Farsta gymna­siums elevers framtid.
Roland Bjurström, ersättare för M i fullmäktige, kunde dock inte svara hur han skulle rösta, med Moderaterna eller mot nedläggning. Företrädare för de andra partierna var också överslätande och menade att man inte skulle pressas i denna fråga.
– Vi kan alltså inte lita på dig, konstaterade Johan Sand och fick applå­der.
Lina Westerlund (RS) talade om att det borde göras en konsekvensanalys.

Kampen måste fortsätta  och den är långt ifrån över. Demonstrationer utanför stadsfullmäktige och elevstrejker på skolan är det som kan få de ansvariga att verkligen ändra sitt beslut om nedläggningen.
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!