Stoppa polisens jakt på flyktingar

2015-10-07 15:43:03

foto: Christian Holmér / Flickr CC


Polisen har fått i uppgift av regeringen att trappa upp jakten på flyktingar.Mitt i vågen av flyktingsolidaritet visar Socialdemokraterna sin verkliga politik och beordrar polisen att jaga flyktingar ”som inte har giltigt skäl” att stanna i landet. Ingen kan vara förvånad över att Stefan Löfven och hans EU som inga murar bygger blott var ett hycklande utspel skapad av pressen underifrån.

Det var på en presskonferens den 1 oktober som inrikesminister Anders Ygeman (S) och barnminister Åsa Regnér (S) meddelade att det måste bli ”ordning och reda i asylsystemet”. Det är polisens så kallade inre utlänningskontroller som nu ska trappas upp.

– Polisen har hittills fått prioritera ordning och säkerhet och jag är väldigt stolt över det arbetet som polisen har gjort, men nu finns den organisationen på plats och man kan återgå till fler inre utlänningskontroller, sade inrikesminister Anders Ygeman under presskonferensen.

Man uppger att dessa kontroller ska utgå från en ”grundad misstanke” och att enbart de ”som inte har giltigt skäl” att stanna kvar i Sverige ska utvisas. Men vad är deras definition av ”giltigt skäl” och en ”grundad misstanke”? 

Tusentals flyktingar kämpar dagligen för sin rätt till asyl i Sverige och resten av EU, flyktingar som har flytt från krig, terror och förtryck. Hanna, flykting från Etiopien som har flytt från tortyr och våldtäkter i fängelse och som ingen och inget har kvar i Etiopien, har enligt den svenska staten och Migrationsverket inget ”giltigt skäl”. 

12-åriga romen Leon med familj har heller inget ”giltigt skäl”, trots att han har levt hela sitt liv i Sverige och trots att de har flytt från en hedersrelaterad konflikt i Serbien samt systematiskt utsätts för diskriminering i Serbien på grund av deras etnicitet.

De apatiska flyktingbarnen hade år 2004-05 av Socialdemokraterna inget ”giltigt skäl” – men fick det plötsligt när en massiv proteststorm föddes via Flyktingamnesti 2005. Det visar vad som behövs för att få till stånd en förändring – enad kamp från gräsrötterna.

Är en ”grundad misstanke” detsamma som under REVA-projektet, där personer med ”utländskt” utseende utsattes för diskriminerande kontroller av polisen? Vad flyktingar misstänks för är ”brottet” att göra allt i sin makt för att inte tvingas tillbaka från det elände som de har flytt ifrån. Många av dem som har utvisats av Sveriges inhumana flyktingpolitik har mött fångenskap, tortyr och/eller döden.

Ingen väljer att fly. Det är något man tvingas till av en extrem situation eller händelse. Västimperialismens krig och exploaterande interventioner i Afrika, Mellanöstern med mera – som Sverige i allra högsta grad är delaktig i via bland annat sin omfattande vapenexport – är en starkt bidragande faktor till att människor tvingas till flykt. 

Att sedan mötas av gränspoliser, allt högre murar, taggtråd, skuldbeläggning och ytterligare diskriminering plus att misstänkliggöras av EU-staterna är inget annat än en katastrofal och skandalös politik.

Vi måste kämpa tillsammans med alla flyktingar samt ge dem all vår solidaritet och stöd, såväl de som idag tvingas på flykt som de som redan har flytt. De som tvingas leva gömda, de som tvingas tigga på gatorna och de som dagligen diskrimineras och attackeras. 

Polisens upptrappade jakt på flyktingar måste besvaras med gemensam kamp underifrån och demonstrationer från alla asylaktivister och rättvisekämpar. Det behövs också ett socialistiskt program och kamp mot grogrunden – kapitalism och högerpolitik. ■

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för:

  • Stoppa jakten på flyktingar. Återinför rätten till asyl.
  • Amnesti till gömda flyktingar och papperslösa. 
  • Gemensam kamp för avtalsenliga löner, fasta jobb, bostäder, vård och utbildning för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!