Stoppa REVA – flyktingamnesti

2013-03-13 14:45:15
Jakten på papperslösa – REVA-projektet – är inte nedlagt.
Gränspolisen har meddelat att deras kontroller i tunnelbanan i Stockholm upphör – på grund av protesterna.


Det är en framgång, men kampen mot REVA och för flyktingamnesti fortsätter.
”Gränspolisen kommer dock att fortsätta att vistas i tunnelbanan. Ser de någon som tar sig förbi spärrarna utan att betala blir det tunnelbanepolisen eller annan polis i distriktet som i första hand får hantera det”, klargjorde Jessica Fremnell, informationsansvarig hos gränspolisen.
Det innebär ingen större förändring. Av drygt 700 kontroller i Stockholm utfördes närmare 400 av gränspolisen, men av dessa bara ”20-30” i tunnelbanan, enligt Peter Nilsson.
Polisens kontroller av personer med ”utländskt utseende” har mötts av en protestvåg. Till och med Polis-förbundets ordförande Lena Nitz kritiserade ”tveksamma ­arbetsmetoder” som ”skapat en otrygghet hos redan utsatta personer och en känsla av diskriminering”.

Samtidigt är REVA bara toppen på ett isberg i den omänskliga flyktingpolitiken. Det är högerregeringen som efter en uppgörelse med Miljöpartiet har beordrat fram fler utvisningar.
Regeringen lät i det längsta polisen ta smällarna, men i förra veckan meddelade justitieminister Beatrice Ask att hon inte fann något skäl att ompröva REVA.
Detta sker samtidigt som utvisningsminister Tobias Billström gör utspel om att ”volymen” av invandrare till Sverige måste minskas.

Varför driver Moderaterna den här linjen?
Det är en del av deras nyliberala politik – att försämra villkoren för alla som finns längst ner i samhällspyramiden: sjuka, arbetslösa, pensionärer och flyktingar. Däremot rustar M upp polisen och andra repressiva delar av statsapparaten.
Men REVA och utspel om minskad ”volym” handlar också om en flirt med rasism och främlingsfientlighet. Precis som Sverigedemokraterna vill Tobias Billström vända uppmärksamheten bort från arbetslösheten, till flyktingar och papperlösa.
REVA är ett sätt att visa repressiva muskler, att visa att regeringen ”agerar” i linje med en fördomsfull opinion. Att över 90 procent av kontrollerna blev bomskott spelar mindre roll för regeringens syfte. Ett resultat blir att fler papperslösa tvingas gömma sig ännu mer och därmed riskerar att utnyttjas än värre av arbetsgivare.

Opinionen mot REVA
har gjort att det nu är allmänt känt att polisen inte får basera sitt ingripande enbart efter utseende, att den som har giltigt färdbevis inte behöver visa ID-kort och att alla som passerar har rätt att och ska fråga efter polisens namn och id.
De stora protesterna mot REVA i Göteborg, Malmö och Stockholm har också visat på ett stort stöd för kravet på amnesti för gömda flyktingar. Den stora rörelsen 2005 tvingade fram 17 000 nya uppehållstillstånd till främst barnfamiljer, även om den inte gav allmän amnesti.
En sådan rörelse idag måste koppla ihop kravet på amnesti med kritik av hela den orättvisa högerpolitiken. Att de som idag är papperslösa ska ha rätt till sjukvård, utbildning och jobb med samma villkor som alla andra är viktigt för alla, för att förhindra de ökade klyftor som högern skapar.
– Det behövs en ny flyktingamne-stirörelse som inte bara kräver amnesti utan också lika rättigheter till sjukvård och svenska kollektivatal. Vi kan inte gå med på att regeringen skapar en ny underklass som jobbar under bedrövliga villkor, säger Mattias Bernhardsson, som är aktiv i Asylrörelsen och sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

RS och Offensiv står för:
  • Lägg ner REVA och stoppa alla tvångsutvisningar.
  • Allmän amnesti åt gömda flyktingar och papperslösa.
  • Lika rätt till utbildning, vård och svenska kollektivavtal.
  • Massiv upprustning av välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!