Stoppa sparpaketet på skolan i Sundsvall

2015-09-30 10:59:09
På barn- och utbildningsnämndens möte i förra veckan beslutade den politiska majoriteten i Sundvall om en rad besparingar. Enligt prognoserna för året blir underskottet 14,9 miljoner kronor för nämnden. Nu har beslut fattats om att spara totalt 15 miljoner kronor på skolan i Sundsvall.

Det kommer att införas inköpsstopp, anställningsstopp och vikariestopp direkt. Politikerna talar om att de ska hitta långsiktiga lösningar för att minska på behovet av timvikarier. Oklart vad.

Beskedet om köpstopp, anställningsstopp och vikariestopp tas emot som ett öppet hån mot all personal i skolan. Det pratas om ”Bästa skolan år 2021”, då skolpolitikerna under sommaren har turats om att skriva insändare om alla saker de vill med skolan i Sundsvall. 

Parallellt med att alla rektorer genomför medarbetarsamtal kring den höga arbetsbelastningen kommer dessa nedskärningar, som ställföreträdande chefen på Barn- och utbildningskontoret förstår konsekvenserna av. Vi inom barn- och utbildningsyrket har den högsta sjukfrånvaron av alla yrkesgrupper och hur möts det av politikerna? Jo, genom att säga nej till vikarier, utbildningsmaterial och att säga att vi kostar för mycket. 

Om en människa är sjuk, är det då rätt medicin att klandra den för sin sjukdom, sätta den på vatten och bröd och säga åt den att jobba hårdare? Det kommer att bli lärarlösa lektioner och personal kommer att bli ännu mer belastade och frågan är hur vi kommer att orka med det? Inte bara mindre planeringstid, oförberedda lektioner och färre pauser, utan också den stress, ilska och besvikelse det innebär att varje termin mötas av ännu ett svek med minskade eller helt indragna resurser. 

Vad hände med beslutet att alla Sundsvalls förvaltningar skulle kämpa för att bli ”Bästa skola år 2021”? 700 miljoner kronor ges en logistikpark som ett privat storföretag eventuellt vill ha, men skolan, barnomsorgen och Socialtjänsten måste spara för att de människor som finns i dessa verksamheter ”har kostat för mycket”? ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!