Stoppa Telias stöd till Kazakstans diktatur

2012-12-19 21:55:46
Den 17 december demonstrerade människor över hela världen utanför Kazakstans ambassader. I Stockholm finns ingen ambassad – men där finns Telia Soneras högkvarter, som samarbetar med landets diktator Nazarbajev.

Det är ett år sedan massakern då militären sköt mot strejkande oljearbe­tare i Zhanozen och dödade 70. Fortfarande hittas kroppar nergrävda i öknen.

Förföljelserna av aktivister tilltar. Vadim Kuramshin, människorättsaktivist, dömdes nyligen till 12 års fängelse. Enligt en tidigare jury – som friade honom och som nu har engagerat sig för hans försvar – på helt falska grunder.
Två chefer på Telia Sonera, däri­bland en pressansvarig, kom ut för att diskutera med oss. De försvarade sin rätt att göra affärer var som helst och skröt om att de varit där på besök.
Vi sa att de borde ha gjort som Loreen och besökt människorättsorganisationer också, samt förklarade att Kazakstan kan bli nästa Tunisien eller Egypten, när folket inte står ut ­längre.
Två personer i Telias ledning delges nu, enligt Uppdrag Granskning, misstanke om mutbrott i samband med etableringen i Uzbekistan. Det finns stor anledning till samma granskning för Telias inblandning i Kazakstan.
Även i Göteborg genomfördes en protest utanför Telias butik i Nordstan.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!