Stoppa terrorn mot palestinierna

2018-05-24 12:37:50

foto: Tobias Svensson
Solidaritetsprotester för palestiniernas kamp har avlöst varandra runtom i världen. Här bild från Göteborg.

Efter massakern som kostade minst 62 människor livet och där över 2 700 skadades har Israel samma stöd och diplomatiska relationer som tidigare. Samtidigt kommer rapporter om att antalet självmord bland unga i Gaza ökar.

En åtta månader gammal bebis dog av tårgas, en man utan ben blev ihjälskjuten, en ung man blev skjuten i huvudet från över 800 meters avstånd och flera blev skjutna i ryggen. 

Samtidigt som massakern och den israeliska statens brutalitet har väckt avsky internationellt bland arbetare och ungdomar, där det på vissa platser var massprotester mot massakern, har etablissemanget försökt skjuta ifrån sig frågan genom att ligga lågt. EU uppmanade på kvällen efter massakern till lugn och försiktighet på båda sidorna (trots att palestinierna var obeväpnade), samtidigt som de menade att båda sidorna hade legitima krav. 

Trump uttalade att måndagen den 14 maj var en fantastisk dag för USA och Israel då ambassaden invigdes. I Jerusalem greps 14 palestinier som demonstrerade mot ambassadsflytten. Under årsdagen av Al-Nakba (den stora katastrofen som ägde rum den 15 maj för 70 år sedan) kallades det till generalstrejk bland palestinierna för att hedra martyrerna. Initiativet togs av Fatah-ledaren Mahmoud Abbas, men syftet var att hålla tillbaka vreden och försöka få kontroll över massorna. 

Till viss del hjälpte det att hålla tillbaka folk från att demonstrera på årsdagen, men inte helt. I Ramallah protesterade tusentals, trots attacker från militären. Det var även demonstrationer i Haifa, Tel Aviv och på nytt tusentals i Gaza där ytterligare två palestinier sköts ihjäl under tisdagen. 

Det svaga stödet för de traditionella partierna visar på behovet av ett nytt alternativ, som behöver vara socialistiskt, för de palestinska massorna att organisera sig i. Protesterna sedan den 30 mars har organiserats av arbetare, unga och låginkomsttagare på gräsrotsnivå och partierna har inte varit med. Om ett nytt alternativ inte växer fram kan det bli ett visst bakslag där Hamas och Fatah på nytt tillåts dominera, men rörelsen de senaste veckorna har gett nya erfarenheter hos en massa som har fått nog. 

En komplicerande faktor till att det troligtvis inte kommer att bli nya protester de kommande veckorna är att ramadan har börjat. Men Israel har inte stoppat våldet, utan på torsdagen fortsatte stridsflyg att bomba mål i Gazaremsan. 

Under lördagen satte en småbarnspappa i Gazaremsan eld på sig själv i protest mot att den palestinska myndigheten hade fryst hans lön. Det går rykten om att lönerna betalas ut på Västbanken, men inte i Gaza på grund av att Abbas vill pressa Hamas. Något som också är en oroväckande utveckling är att antalet självmord bland unga i Gazaremsan ökar. 

I början av 2016 såg volontärarbetande läkare att skador bland unga i Gaza hade verkat komma från att de fallit från högre höjder eller tak. I slutet av år 2016 blev de ökade självmorden bland unga allmänt känt. Jämfört med året innan var självmorden tre gånger fler. Även att sätta eld på sig själv har blivit allt vanligare. Flera läkare i Gaza har varnat för den psykiska ohälsan som blir allt värre ju längre Gazaremsan är under belägring. Mer eller mindre är den israeliska staten ansvarig för  alla dessa självmord. 

Under fredagen samlades makteliten i de traditionellt muslimska länderna till en tävling om vem som i ord stödjer palestinierna mest. Jordanien sade ”Vad var det vi sade?”. Erdoğan menade att avståndstaganden och kritik inte räcker för att stoppa Israel, samtidigt som Iran förklarade sista fredagen i Ramadan som Al-quds-dagen (Al-quds, arabiska namnet för Jerusalem, betyder ”den heliga”) för alla muslimer och att det behövs internationella påtryckningar för att tvinga Israel till en kärnvapennedrustning. 

Hela konferensen handlade om en prestigekamp mellan de olika makthavarna i syfte att stärka sina egna imperialistiska intressen och inte om Palestina. 

Massorna är palestiniernas vänner. Judar i USA som har demonstrerat mot ambassadsflytten under parollen ”Inte i mitt namn” demonstrerade på nytt på onsdagen mot Israels våld mot palestinier och har i verkligheten gjort mer för palestinier än vad någon av de arabiska kapitalisterna har gjort. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!