Stoppa USA:s bombövning

2010-03-17 16:45:11
Två gånger har Nato övat i Norrbotten; med ”Loyal Ar­row” förra sommaren och nyligen hölls övningen ”Cold Response” i Nordnorge och norra Sverige. Nu vill US Air Force öva bland annat bomb­flygning med ett tjugotal stridsflygplan och cirka 250 soldater på Försvarets Materialverks (FMV) provanläggning i Vidsel.

Natoövningen i Vidsel kommer att äga rum under ett par veckor i slutet av sommaren, om regeringen ger sitt tillstånd. Även Nederländernas flygvapen vill genomföra bombfällningar i Vidsel. I deras ansökan ingår att de får fly­ga upp ett antal av sina USA-tillverkade F16-plan. F21 i Luleå blir bas för övningen.
Försvaret är mycket förtjust över att intresset för robotbasen i Vidsel ökar.
Under den internationella övning­en ”Cold Response”, som nyss avslutats, med cirka 9 000 soldater från 14 nationer (Natoländer och partnerskap för fred-länder), såg översten och chefen för den svenska styrkan likheter mellan de svensk-norska fjällen och Afghanistan. Det finns långa skjutavstånd och brist på skog, som i Afghanistan. Man säger att det här naturligtvis är en förberedelse för en insats någon annanstans. (Norrbottens-Kuriren den 3 mars).
Även den moderate riksdagsle­damoten Krister Hammarbergh är mycket positiv till USA:s intresse för robotbasen i Vidsel:
– Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg. Det betyder att man tycker att Vidsel kan erbjuda något extra, sa Hammarbergh till Norrbottens-Kuriren den 27 februari.
Socialdemokraternas försvarspolitiska talesman Anders Karlsson säger till Dagens Nyhter att om övningen är till nytta för försvaret och de utländska missioner som Sverige deltar i är det okej. Vänsterpartiet förutsätter dock att oppositionen säger nej.
Försvarsmakten och även den civila makten försöker få oss att tro att Nato i det närmaste är en fredsorganisation. Men vem tror på det? I år har regeringen förstärkt stridsstyrkan i Afghanistan med Stridsfordon 90, Galten, Herkulesplan, helikoptrar och eventuellt blir det Jasplan.
Man kan inte bomba ett land till fred och demokrati – däremot tillbaka till stenåldern.

Högerregeringen säger att det är FN som har begärt förstärkning, men de svenska soldaterna strider un­der Natos kommando och måste föl­ja Natos stridsregler. De har Natos emblem tillsammans med svenska flaggan på uniformen.
De svenska biståndsorganisationerna i Afghanistan har påpekat att det är svårare att jobba då krigshandlingarna har ökat och svenska ­trupper samarbetar med Nato. Samtidigt drar regeringen ned på biståndet till fattiga länder och gör det ännu svårare för flyktingar att få en fristad här.
I år satsar regeringen tre gånger så mycket på kriget i Afghanistan som på den civila hjälpen till det afghanska folket. Svenska skattebetalare betalar idag 1,2 miljarder kronor till detta krig. För priset av en amerikansk soldat skulle man kunna bygga 20 skolor i Afghanistan.
Inga-Lill Hansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!