Stoppa utvisningarna!

2013-04-19 11:52:47

foto: Elias Theodorsson
”Arbetslösa, pensionärer, sjuka, ja alla som drabbas av regeringens orättvisa högerpolitik behöver kämpa gemensamt. Vi måste kräva bostäder, jobb och vård åt alla. Det finns pengar – se bara på bankernas miljardvinster”, säger Mattias B

Halv fem på morgonen, tisdagen den 9 april, kom polisen för att utvisa 14-åriga Selma och familjen till Kosovo. Selma är apatisk och har sondmatats på flyktingförvaret i Märsta. Familjen är romer och militären är ute efter pappan i familjen.

Familjen har levt som gömda papperslösa, men greps i vintras när polisen sökte en annan familj. Sedan dess har de levt inlåsta i olika ­enheter i Märsta.
Utvisningen genomfördes trots att Migrationsverket sagt att ­apatiska barn inte ska utvisas. Selma skadades under transporten på planet från Borlänge till Pristina i Kosovo. Men när de landade gjorde en läkare på flygplatsen bedömningen att hon var för sjuk för att komma in i landet. Planet fick vända åter med Selma, hennes föräldrar och tre syskon.
Stora resurser läggs idag ner på att jaga, låsa in och tvångsutvisa flyktingar – ensamma barn, familjer, sjuka. De har inte rätt till sjukvård och de tvingas arbeta för slavlöner.

– Att tusentals männniskor
lever i ständig rädsla, utan rättigheter, är negativt för alla. Det uppstår 2-3 ­olika nivåer på arbetsplatserna, inom vården och inom skolan, säger Mattias Bernhardsson, aktiv i Asylrörelsen som arrangerar lördagens demonstration i Stockholm.

– Fackföreningar, vänsterorganisationer och alla som vill ha rättvisa måste försvara de mest utsatta. Amnesti för dem som gömmer sig ­skulle vara en förbättring för alla.
– Arbetslösa, pensionärer, sjuka, ja alla som drabbas av regeringens orättvisa högerpolitik behöver kämpa gemensamt. Vi måste kräva bostäder, jobb och vård åt alla. Det finns ­pengar – se bara på bankernas miljardvinster, säger Mattias Bernhardsson, som också är ­kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.

Protester mot utvisningar ­pågår nästan dagligen. I Höganäs i Skåne protesterar klasskamrater, föräldrar och fotbollsklubben mot ­utvisningen av Marat, 10 år, och Merri, 5 år, till Armenien. De har aldrig bott där och deras föräldrar har jobb i Höganäs.
Familjen Gramov, med 17-årige Arthur uvisades från Flen till Kazakstan efter 9 år i Sverige. Eskilstuna-Kuriren rapporterade att ”Många grät öppet när de på Facebook läste Arthurs egen berättelse från Moskva, om hur han upplevt utvisningen och den totala ovisshet familjen landat i.”
Antalet papperslösa i Sverige är minst 15 000, men kan vara upp till 40 000. Enbart i Uppsala tror lokala asylaktivister att det finns 500 papperslösa, varav 200 just nu eftersöks av polis. På Alsike kloster kan det vara flera nya papperlösa som söker hjälp varje dag.
Selma och hennes familj stöds av ett nätverk som försöker se till att de får vård. I Malmö finns både en kvinnojour för papperslösa, Moa, och en fristadsrörelse som framför allt hjälper ensamma flyktingbarn med mat, vård m m.

Regeringens mål med
uppgörelsen med Miljöpartiet är liksom Migrationsverkets samarbete med polisen, REVA, att öka takten i utvisningarna. Enligt Miljöpartiet ska uppgörelsen också ge vård till papperslösa, men både Läkarförbundet och Vårdförbundet är kritiska eftersom det handlar om ”vård som inte kan anstå”, ett ytterst vagt begrepp.
I en ny uppgörelse mellan regeringen och Miljöpartiet den senaste veckan sägs att fler barn nu ska få stanna. Detta sedan ”synnerligen ömmande omständigheter” ändras till ”särskilda skäl” i utlänningslagen från 2006. Men det ska bara gälla barn, vilket till exempel Röda Korset kritiserar.
Redan i lagen från 2006 fanns möjlighet att barns omständigheter skulle vara extra viktiga. Men i praktiken får endast en liten andel av ­alla sökande uppehållstillstånd och utvisningarna av barn har fortsatt.
– Det är praktiken som visar vad regeringen och Migrationsverket står för. Vi vet att det är rörelser utanför riksdagen, med brett stöd bland vanligt folk, som kan stoppa ­utvisningar och tvinga fram amnesti för gömda. Så var det 2005, då 17 000 papperslösa fick uppehållstillstånd, säger Mattias Bernardsson.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Lägg ner REVA, stoppa tvångsutvisningarna – återinför asylrätten.
  • Allmän amnesti åt alla gömda och papperslösa.
  • Lika rätt till utbildning, sjukvård och kollektivavtal.
  • Massiv upprustning av ­välfärden – jobb och bostäder åt alla.

I grunden handlar
det om att kapita­lismen i världsskala måste avskaffas och ersättas med demokratisk socialism. Människor skulle inte längre behöva fly från krig och tortyr, samtidigt som gränserna skulle bli allt mindre viktiga.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!