Stoppa utvisningarna till Afghanistan

2018-02-05 13:49:21


Afghanistan är inte säkert. Det senaste blodiga bombdådet dödade över 100.

Våldet skördar allt fler offer i krigets och terrorns Afghanistan. Huvudstaden Kabul skakades under januari i år av flera dödliga attacker. Förra veckan blev den dödligaste någonsin.

Lördagens bombattack, där bomben gömdes i en ambulans, som dödade över 100 människor och skadade mångdubbelt fler, var den värsta attacken i Kabul sedan den bestialiska terrorattacken i maj ifjol som skördade över 150 människors liv. Utvisningarna till Afghanistan måste omedelbart stoppas – flyktingamnesti nu.
Januari i år blev en av de blodigaste någonsin i Kabul med upprepade terrordåd som urskillningslöst dödade oskyldiga civila. Ingen del av Kabul är trygg eller säker. Lördagens bombattack, i ett av Kabuls hårdast bevakade områden som bland annat hyser EU:s högkvarter i huvudstaden, hade föregåtts av den brutala attacken mot Hotel Intercontinental i Kabul och attentatet mot Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, östra Afghanistan.
Det upptrappade långa kriget i Afghanistan har under det senaste året i allt högre grad drabbat städerna och deras invånare. Till det ska läggas att läget i norra Afghanistan, som tidigare påstods vara säkert, drastiskt försämrades under 2017.

Ifjol drabbades urbana områden av en rad självmordsattacker som totalt dödade och sårade över 2 000 människor. Av dessa attacker var ett stigande antal riktade mot den hazariska minoriteten. Terrordåd i städer skördade hundratals civila offer, skriver Human Right Watch i sin årsrapport om Afghanistan (World Report 2018 Afghanistan).
Under första halvåret 2017 var det fler civila än någonsin som föll offer för terrordåd. Det som hänt i januari ger en kuslig bild av att denna trend håller i sig.
Till det ska läggas att USA under 2017 trappade upp sitt bombkrig i Afghanistan. Enbart under augusti-december 2017 genomförde USA lika många flygräder som det sammanlagda antalet flygräder 2015 och 2016.

Det förödande bombkriget utgör ett steg i Trumps upptrappade Afghanistankrig. Ett annat är att USA ska skicka ytterligare 3 000 soldater till Afghanistan. Denna upptrappning och uppgifterna om att USA:s militär ska bli kvar i landet ”för evigt” kommer oundvikligen att leda till fler civila offer och att fler tvingas på flykt i Afghanistan samt till en fortsatt försämring av säkerhetsläget.
Med 15 000 soldater och blixt­krig från luften hoppas USA och Nato att 2018 ska bli det år då man återtar terräng och tvingar talibanerna, som idag kontrollerar ungefär hälften av landets territorium, till förhandlingsbordet. Men det är en dödsbringande kalkyl.
”Det oupphörliga våldet understryker verkligheten som råder i Afghanistan. Trots att de USA-ledda styrkorna och den afghanska armén har utkämpat ett över 16 år långt krig har talibanerna och andra terrorgrupper vuxit sig allt starkare”, skrev Washington Post den 29 januari.
USA:s krigspolitik gör Afghanistan allt farligare och bidrar i högsta grad till att städerna, inte minst Kabul, blir en krigsskådeplats.

Inget område i Afghanistan är tryggt eller säkert. Nästan tre fjärdedelar av de flyktingar som har återvänt till Afghanistan har sedan återkomsten tvingats fly igen från sina hem. Inte bara en gång, utan minst två gånger.
Trots att våldet och terrorn är ständigt närvarande i Afghanistan utvisas allt fler afghaner från EU, främst från Tyskland och Sverige. Uppgifter fanns om att ytterligare en utvisning från Sverige var planerad att genomföras samma dag som den bestialiska bombattacken i Kabul ändade 103 människors liv. I Tyskland genomfördes, trots protester, en ny utvisning tisdagen den 23 januari.
De utvisas till ett land ”där det inte finns jobb och där det inte finns någon möjlighet för människor att leva. Därför måste vi försöka leva någon annanstans”, som en butiksägare i Kabul sa till nyhetsbyrån Reuters i måndags. ■

RS/Offensiv kämpar för:

  • Omedelbart stopp för utvisningar till Afghanistan.
  • Skola och bostad åt alla; låt ensamkommande stanna i sina kommuner även efter 18-årsdagen – mer resurser till kommunerna.
  • Stopp för förnedrande ålderskontroller och åldersuppskrivningar.
  • Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. 
  • Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa! Stoppa polisjakten på flyktingar. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck – låt storföretag och skatteflyktingar betala.
  • Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
  • Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor – omfördela samhällets resurser för jobb, välfärd och bostad åt alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!