Stoppa utvisningarna till Irak

2011-02-09 13:35:30
Kamuran är en av de irakiska flyktingarna som suttit på förvaret i Kållered, i väntan på antingen utvisning eller beslut från Migrationsverket. Han deltog i hungerstrejken i solidaritet med dem som utvisades för några veckor se­dan, och han kände dem väl.
När en av dem försökte ta sitt liv var det Kamuran som fick sköta medlandet med polisen.

Efter att ha suttit på förvaret i Kållered i fyra veckor befinner han sig sedan i fredags (den 4 februari) på flyktingförvaret i Örkelljunga. Varför han skulle flyttas har han inte fått nå­gon förklaring på, vare sig från förvarschefen i Kållered eller i Örkel- junga.

– De säger bara att de inte vet varför. När jag frågade chefen här i Örkeljunga så sa hon att hon också tyck- te att det var konstigt.
Klockan åtta på fredagmorgonen väcktes Kamuran av sju poliser och fyra ur personalen. De kom in i hans rum och sa att det var dags att åka. Han fick inte tid att packa, alla hans tillhörigheter och dokument från bl a Migrationsverket kastades ner i en plastpåse.
Han fick inte ens tid att säga adjö till de andra flyktingarna som han bott tillsammans med i en månad.
– Jag ifrågasatte varför jag var den som skulle flytta. Först sa de att det berodde på att de behövde platsen till andra, att det skulle flyttas folk från Stockholm. Men flera rum stod tom­ma och när jag har ringt mina kamrater berättade de att endast en flykting har anlänt till förvaret, så de ljuger för mig.
– Dessutom finns det en man på förvaret i Kållered som vill bli flyttad hit till Örkeljunga. Han har sin familj här, sina barn.
När Offensiv pratade med Kamuran i måndags hade han inte fått nå­gon information om vad som kommer att hända och hans advokat har inte heller fått någon förklaring till varför han behandlas som han gör.
Personalens avsaknad av svar talar dock för sig självt.

Anledningen till att Kamuran har flyttats är att det är han som har synts i media. Det är han som har haft mest kontakt med asylrättsaktivisterna i Aktion Mot Deportation och som haft regelbunden kontakt med Rättvisepartiet Socialisterna.
Han utgör helt enkelt ett hot mot verkställandet av den politik som regeringen har beslutat om – att i strid med all världens människorättsorganisationer och FN:s tortyrkommission avvisa flyktingar till Irak.

– Jag har inte gjort något fel eller olagligt. Det enda jag har gjort är att prata med media och med er som kämpar tillsammans med oss.
Kampen för rätten till asyl kommer att fortsätta.
Under våren är flera aktiviteter planerade och Aktion Mot Deportation kommer att fortsätta med sitt arbete mot deportationer av irakiska flyktingar.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!