Stoppa utvisningarna till krigets Afghanistan

2017-02-22 16:24:06

foto: STR
I huvudstaden Kabul är våldet och terrorn ständigt närvarande.

Regeringens skarpa högersväng i flyktingpolitiken skördar liv. Sammanlagt dog 130 asylsökande under 2016, visar statistik som Aftonbladet begärt ut från Migrationsverket. Bland de avlidna under 30 år var nio från Afghanistan. 

Under de senaste månaderna har flera ensamkommande flyktingbarn tagit sitt liv. Men myndigheterna har ingen koll eller statistisk, vilket ger ännu ett brutalt besked om det cyniska människoförakt som omger dagens politik.

I höstas slöt EU ett så kallat återvändaravtal med Afghani­stans regering. Samtidigt som avtalet med EU skrevs under slöt tre EU-länder – Finland, Sverige och Tyskland – bilaterala återvändaravtal med Afghanistans regeringar. 

Dessa avtal för massutvisningar av tiotusentals afghanska flyktingar hade föregåtts av gangsterdiplomati från EU:s och de tre regeringarnas sida. Afghanistans regering ställdes inför ”valet – skriv på eller förlora bistånd.

De första chartrade planen med tvångsutvisningar från Sverige och Tyskland landade i Afghanistan i slutet av 2016. I mars ska ett nytt chartrat plan från Sverige anlända till Afghanistans huvudstad Kabul. 

De svenska och tyska regeringarna hoppas också att den skärpta flyktingpolitiken i kombination med ett litet ekonomiskt bidrag ska resultera i att fler afghanska flyktingar ”frivilligt” återvänder. 

Uppemot 25 000 afghanska flyktingar hotas av utvisning från Sverige ”inom en nära framtid – varav de flesta barn”, enligt Svenska Dagbladet i fjol. Detta trots att till och med Migrationsverket så sent som i december erkände att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats och läget var ”mycket instabilt”. Men enligt Migrationsverket finns fortfarande några ”relativt säkra områden” i Afghanistan, bland dem huvudstaden Kabul. 

Men detta är ännu en politiskt motiverad lögn som sprids för att kunna definiera Afghanistan som åtminstone delvis ”säkert”. I detta syfte har den tyske inrikesministern Thomas de Maizière gått så långt att han påstår att det ”endast är det internationella samfundets representanter som drabbas av terrorn i Afghanistan – inte civila”. 

I Afghanistans huvudstad är våldet och terrorn ständigt närvarande samtidigt som läget förvärrats i resten av landet. Situationen I Kabul försämras också snabbt till följd av Pakistans massutvisningar av afghanska flyktingar, många av dem har aldrig bott Afghanistan utan levt i flyktingläger sedan 1980-talet. Nära 600 000 afghanska flyktingar har hittills fördrivits från Pakistan. 

Det USA-ledda kriget, som pågått sedan 2001, är ett totalt misslyckande. 

IS finns numera i landet. IS stod bakom den dödliga attacken mot demonstrerande hazarer i Kabul i juli 2016. Ett terrordåd som skördade 80 människors liv. 

Även SIGAR, den USA-myndighet som överser återuppbyggnaden i landet, erkände i sin senaste rapport (den 1 februari) om läget i Afghanistan att utvecklingen bara går bakåt. Regeringen kontrollerar knappt hälften av landets territorium. Ytterligare drygt en halv miljon människor i Afghani­stan tvingades fly sina hem år 2016. Antalet barn i skolan var tre miljoner färre i fjol än vad man tidigare uppgett och 3 000 skolor stängdes på grund av det upptrappade kriget. Opiumproduktionen däremot ökade med 43 procent förra året. 

I år har Kabul drabbats av flera fruktansvärda bombdåd. I början av året utfördes ett bombattentat utanför parlamentet i som dödade 51 personer och skadade 150. I februari utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning på en parkeringsplats utanför Högsta domstolen i Kabul som dödade minst 20 personer. 

Krigets Afghanistan skördar allt fler civila offer. Under år 2016 dödades eller sårades 11 418 civila, en ökning med tre procent sedan året innan och det högsta antalet sedan talibanerna störtades hösten 2001. En tredjedel av offren förra året, 923 döda och 2 589 skadade, var barn och det var en dramatisk ökning med 24 procent, enligt UNAMA, FN:s mission i Afghanistan.

”I Kabul är ambassaderna att likna vid befästa fort. Diplomater från Väst kommunicerar med varandra via Skype och åker helikopter till möten med landets regering. Det andra Kabul är en stad med snabbt växande befolkning, idag fyra miljoner, där explosioner och självmordsbombare dagligen dödar civila och där det ekonomiska läget snabbt försämras. 

När Väst påstår att Kabul är säkert är det bara ett försök att dölja det faktum att Afghanistan, trots alla miljarder man har spenderat, inte är någon framgång Nu står landet på randen till en humanitär kris”, skriver HRW den 25 januari och uppmanar EU-regeringarna att stoppa de livsfarliga utvisningarna till Afghanistan. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv säger:

  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar. 
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller samt förnedrande ålderskontroller. 
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet och Afghanistan. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna. 
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!