Stoppa välfärdsvinsterna – hur?

2013-10-16 11:34:27
Kampen mot vinster i välfärden är huvudskälet till Moderaternas ras i opinionen. Nu gäller att kampen fortsätter, parallellt med en debatt om hur miljardvinsterna verkligen ska avskaffas.

Folkkampanj för Gemensam Välfärds demonstrationer landet runt den 21 september gav uttryck för en massiv opinion mot vinsterna. Ett år före valet är detta frågan som kan fälla högerregeringen.
Fakta och nya skandaler gör att denna opinion inte kommer att försvinna.
De privata ägarna tog ut 8,7 miljarder kronor i vinst från skolan, omsorg och vård år 2011, enligt en uträkning från Vänsterpartiet. Kommuner och landsting betalade dem 79 miljarder kronor för att driva verksamheten. Mer än var tionde skattekrona till bolagen blev alltså vinst.
På ena sidan står riskkapitalister och politiker, på den andra brukare och anställda. Ett tydligt exempel nyligen var att Örebro kommun tar över ett äldreboende från ökända Attendo. ”Det är jättebra. Det var det här många av våra medlemmar ville, säger Britt-Marie Balaj, sektionsordförande för Kommunal Vård och Omsorg i Örebro”, rapporterade Kommunalarbetaren.
Mot bakgrund av miljardvinsterna är det också absurt att SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) i en ny rapport varnar för en kommande ekonomisk kris. SKL förutser fortsatta nedskärningar (”effektiviseringar”) och även skattehöjningar.

Runt om i landet planerar nu Folkkampanj för Gemensam Välfärd för fortsatt kampanj, med sikte på valet nästa år. Nya aktioner och möten planeras i Uppsala, Luleå, Göteborg, Malmö m fl städer  (se valfardskampanjen.se). I Stockholm diskuteras en ”safari” till riskkapitalbolagen vid Stureplan i november.
Även i fackföre­ningarna fortsätter diskussionerna. Sedan LO:s och Kommunals ledningar fått bakläxa på kongresserna, som tydligt krävt att non-profit ska gälla, har topparna försökt slingra sig ur. Värst har Kommunals ledning agerat, som i september undertecknade en ”etisk plattform” tillsammans med bland andra Vårdföretagarna.
Det är uppenbart att LO- och Kommunaltopparna håller med S-ledaren Stefan Löfvens uttalande om att ”det låter sig inte göras” att avskaffa vinsterna och riva upp privatiseringarna. Detta trots att fler kommuner tvingas att som Örebro återkommunalisera privat verksamhet när de verkliga förhållandena avslöjas. Men det handlar inte om enskilda fall, utan om ett system som går ut på att ständigt pressa fram försämringar för att garantera vinsterna.

Huvudskälet till att S inte vill avskaffa vinsterna är rädsla för en strid mot starka kapitalintressen som backas upp av media och högerpartier. Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv har tydligt visat att de tänker slåss för att behålla sina miljarder. En S-regering betyder därför att vinstbolagen får vara kvar.
Kapitalisterna ser dessutom stora möjligheter att utvidga den privata välfärden.
De kan ta över ännu mer än idag från offentliga sektorn. Men de planerar också att införa en rad ”tilläggstjänster” som patienter och äldre får betala extra för. Inom skolan finns detta redan när det gäller läxhjälp. Naturligtvis siktar bolagen också på att exportera denna ”svenska modell” med vinster från skattepengar.
Vänsterpartiet har en egen modell, där privata företag inom välfärden ska bilda en särskild företagsmodell med begränsad rätt till vinstutdelning (SVB-bolag). I sin argumentsamling säger V att ”Med Vänsterpartiets förslag kan vi fortsätta att ha privata aktörer och valfrihet”. Men jättebolagen inom välfärden kommer inte att nöja sig med ”begränsad” vinst, så varför överhuvudtaget erbjuda en variant med vinster?
Arbetarrörelsens reformer under efterkrigstiden kunde delvis uppnås i samförstånd på grund av den unika ekonomiska uppgången, som varade i 25 år. Idag är det arbetsgivare och kapitalister som attackerar reformerna och de politiker som accepterar deras spelregler tvingas att montera ner och privatisera välfärden.
Att utmana dessa intressen är i grunden antikapitalistiskt och socialistiskt. Vinstförbud låter sig visst göras, men det kräver en massiv mobilisering och kamp från fackföreningar, nätverk, gräsrötter, pensionärer, elever, lärare med flera, tillsammans med partier och organisationer som verkligen vill stoppa vinsterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!