Stoppa vapenexporten

2017-04-05 17:49:33

foto: Wikipedia


För sex år sedan lovade socialdemokraterna att stoppa vapenexporten till diktaturer. Och i det senaste valet (2014) var ett av Miljöpartiets vallöften att: ”avveckla svensk vapenexport till diktaturer och länder i väpnad konflikt” (MP:s valmanifest 2014-2018 ).

Men i regeringsställning har de båda partierna gjort allt för att smörja vapenindustrin, dels genom att kraftigt öka försvarsutgifterna och dels genom påkostade satsningar på att sälja svenska vapen utomlands.
Resor har gjorts till brutala diktaturer som Saudiarabien, som bedriver krig i Jemen tillsammans med bland annat Förenade Arabemiraten, som också köper vapen (krigsmaterial) från Sverige. När Stefan Löfven, efter sitt och vapenindustrins besök i Saudiarabien i fjol, fick frågan om varför Sverige säljer vapen till ett land som anklagas för krigsbrott i Jemen svarade han:
– Vi vet inte vilka vapen som (Saudiarabien) har använt. Han kunde ha tillagt ”och vi vill heller inte veta”.
I början av året åkte Stefan Löfven tillsammans med ett stort antal toppdirektörer till Iran för att förmå diktaturen att köpa vapen från Sverige.

Nu verkar det också stå klart att regeringen inte ens vill genomföra den lilla skärpning av reglerna för svensk vapenexport som regeringspartierna och flera andra riksdagspartier ställde sig bakom 2015. Enligt mediauppgifter i tisdags (den 4 april) ämnar rege-
ringspartierna göra den överenskomna formuleringen att ”förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen utgör det hinder” för svensk vapenexport ännu mindre precis.
I ett utkast till den lagrådsremiss som Miljöpartiet och Socialdemokraterna fortfarande förhandlar om i regeringskansliet och som kan ändras så ersätts formuleringen ”utgör det hinder” för tillstånd med att tillstånd ”bör inte” ges, rapporterade Sveriges Radio Ekot i tisdags.
Det betyder ingen ändring alls.

I fjol ökade den svenska vapenexporten med 45 procent jämfört med 2015, enligt myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som mena-
de att det nu har skett ett ”trendbrott” för svensk vapenindustri när världens länder rustar upp och antalet krig tenderar att öka.
Sverige var världens elfte största vapenexportör år 2016 och vapensmedjan Saab kunde se tillbaka på ännu ett år av snabb tillväxt. Enligt Saabs vd Håkan Buskhe är skälet till expansionen att ”Tidigare köpte försvarsmakterna utrustning för att ha i fredstid. Nu köper de för konflikter”, enligt tidningen Fokus under rubriken ”Saab – en riktig börsraket” den 16 mars i år.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger nej till varje form av svenskt deltagande i imperialistiska krig och ingripanden.

  • Stoppa vapenexporten. Förstatliga krigsmaterielindustrin under löntagarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
  • Kamp för omedelbar militär nedrustning.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!