Stoppar staten nazismen?

2017-09-27 21:01:51

foto: Offensiv
Nazister marscherar och hetsar i skydd av polisen.

Efter att ha först ha gett nazisterna tillstånd att marschera bedriver polisen den sista veckan innan marschen en klassisk skrämselkampanj – mot antirasisterna.

I en hemlig rapport som har läckt till media varnar polisen för ”konfrontationer och sammandrabbningar” – ”från olika grupper”. Det låter nästan exakt som Donald Trumps uttalanden efter Charlottesville, där han talade om våld från ”många sidor” i ett läge där nazisterna dödat en antirasist.
I helgen presenterade polisen i Göteborg planer på att bygga en tillfällig arrestlokal i polishusets källare, 60 burar med plats för 350 personer. I stort sett alla stora massmedia rapporterade att polisen tror att det kan bli ”kravaller” och ”våldsamheter”. Men det är inte nazisterna som polisen direkt varnar för, utan våld ”vid” nazisternas demonstration.
Den nazistorganisation som har fått tillstånd att marschera, Nordiska Motståndsrörelsen, attackerade senast i lördags den stora Prideparaden i Falun. Det finns på film när en av dess mest ökända företrädare, Pär Sjögren, gör en våldsattack.
För bara några veckor sedan attackerades Prideparaderna i Kalmar och Karlstad av nazister från NMR. Listan på nazisternas våld och brott är hur lång som helst. I Göteborg dömdes ledaren för vinterns bombdåd till sex års fängelse. De bomber som användes hade kapacitet att döda.

Nazisterna fick först tillstånd för marschstart utanför bokmässan och att sedan passera inte långt från synagogan under högtiden Jom Kippur. Efter stora protester kortades deras marschväg ned.
Polisen gick tidigt ut med en instruktion till nazisterna – polisen säger själv att det är ett ”flygblad” – om hur dessa ska uppträda för att inte gripas. Bland polisens tips finns att nazisterna inte bör ha fanor, sköldar, gemensamma hälsningar, högerextrema symboler eller ”gå taktfast”.
Men direkt efter att polisen publicerat sin uppmaning, söndagen den 16 september, marscherade 50 – 100 nazister utan tillstånd med just sköldar och fanor med nazistsymboler taktfast genom Göteborg. Dessutom på Kungsportsavenyn, den gata polisen inte gett tillstånd för dem att marschera på. De fick fri lejd av polisen som körde framför nazisterna med blåljusen på.
Polisen hävdade att de togs på sängen, trots att de ska ha varskotts två dagar innan. Polischefen i Göteborg, Erik Nord, sa dessutom att nazisterna inte haft nog ”raka led” för att gripas.
Faktum är att polisen och ledande politiker aldrig kommer att stoppa de våldsamma nazisterna och rasisterna. De är mer rädda för stora manifestationer med tusentals gräsrötter, rörelser som de inte kan kontrollera.
Samma nazistorganisation som ska marschera i Göteborg gick till våldsam attack med stenar, glasflaskor och bengaler mot en fredlig antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december 2013. Antirasisterna svarade med att jaga bort nazisterna, som flydde in i skogen. En vecka senare samlades 20 000 till den största antirasistiska manifestationen i Sverige någonsin. Det blev inledningen på en vår som präglades av antirasism, med stora demonstrationer mot Sverigedemokraterna och mot Svenskarnas parti (SvP), som sedan dess har lagts ner. Våren 2014 visade också på vilken sida polisen stod. I Malmö attackerades antirasister som demonstrerade mot SvP av poliser till häst. Fem personer blev allvarligt skadade. Polisen hindrade även ambulanser att komma fram till de skadade. Artisten och aktivisten Dror Feiler greps upprepade gånger när han spelade i saxofon (”Här kommer Pippi Långstrump”) i protest mot SD:s valmöten. Han dömdes senare till 10 400 kronor i böter.

Upprepade gånger under de stora demonstrationerna mot rasism och nazism på 1990-talet agerade polisen som demonstrationsvakter till nazisterna och skyddade dem. Detta trots att nazisterna vid olika tillfällen inte har tvekat att attackera poliser.
För antirasister i Göteborg på lördag och vid andra tillfällen går det inte att lita på polisen. Det bästa skyddet mot nazisterna och den största möjligheten att stoppa dem består i att vara så många som möjligt. Riktigt stora manifestationer kan också lättare kontrollera eventuella provokatörer som är ute efter mindre bråk istället för massiv antirasism. Demonstrationerna behöver egna funktionärer och bra högtalaranläggningar, för bästa möjliga agerande. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!