Stor dramatik i Haninge fullmäktige

2016-06-22 11:03:06

foto: Mattias Bernhardsson
M, KD och L i panik över att RS budget vann över deras.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) budgetförslag slog ut M-KD-L-budgeten med röstsiffrorna 31-30 i Haninge kommunfullmäktige den 20 juni. Kommunledningens (S-MP-C) budget vann dock mot RS i sista omgången. Rättvisepartiet Socialisternas (RS) budgetförslag för Haninge är unikt: Alla nedskärningar skulle ha stoppats, 188 miljoner kronor ha gått till välfärden, vinster i välfärden ha avskaffats och privatiserade verksamheter återkommunaliserats.

Under kommunfullmäktige måndagen den 20 juni debatterade Mattias Bernhardsson för RS budgetförslag i tema-
debatterna om Kommunstyrelsen och finansieringsfrågor, Stadsbyggnad samt Social- och Äldreomsorg; Robert Bielecki debatterade för RS budgetförslag i temadebatterna om Utbildning samt Kultur- och fritid.
Vid sidan av RS budgetförslag låg fyra nedskärningsbudgetförslag. Alla visste att när Sverigedemokraternas (SD) budget föll i första omröstningen skulle SD rösta på Moderaternas (M), Kristdemokraternas (KD) och Liberalernas (L) gemensamma budgetförslag (”Trepartialliansens budget”) i andra omgången och alla visste att när Vänsterpartiets (V) budgetförslag föll skulle V rösta på Socialdemokraternas (S), Miljöpartiets (MP) och Centerpartiets (C) gemensamma budgetförslag (”Samarbetskoalitionens budget”), alltså den sittande kommunledningens budgetförslag.

Inför kommunfullmäktige visade det sig att RS skulle vara vågmästare i den slutliga valomgången om Trepartialliansens budget ställdes mot kommunledningens. Därför hade S flera gånger krävt att RS – precis som V – skulle rösta på kommunledningens förslag.
V har alltid röstat på ”det minst onda” alternativet. I det här fallet var de beredda att rösta för kommunledningens nedskärningar på 107 miljoner kronor för att ”stoppa” Trepartialliansens nedskärningar på 116,6 miljoner kronor. Men RS vägrade att rösta för nedskärningar.

– Gång på gång när S-representanterna har krävt att vi ska stödja kommunledningens budget har vi ställt krav tillbaka att de först måste skjuta till 107 miljoner kronor för att förhindra nedskärningarna i skolan och omsorgen. Det var de inte beredda att göra. När de insåg att vi inte skulle rösta på kommunledningens budget bestämde sig kommunledningen istället för att rösta för vår budget för att få igenom sin egen, berättar Mattias Bernhardsson (RS).
M, KD och L hade räknat med att få igenom sin budget med stöd av SD. I den första omröstningen röstade alla partier på sina egna budgetar genom acklamation (bifallsrop). Men i den andra omröstningsomgången – då fullmäktige ska avgöra vilken budget som ska ställas mot kommunledningens – röstade samtliga ledamöter från S, MP, C och V på RS budget istället för att avstå.
Chockade moderater begärde ordningsfrågor, flera ajourneringar och krävde att RS budget skulle ogiltigförklaras då den enligt dem helt plötsligt var ”olaglig”. De hänvisade till kommunallagens paragrafer som säger att en budget inte får gå med underskott.
Mattias Bernhardsson (RS) replikerade:

– Moderaterna har själva lagt underskottsbudgetar i otaliga kommuner och i landstingen har ni flera gånger gått med underskott medvetet och öppet i protest mot det kommunala skatteutjämningssystemet. Men nu är det helt plötsligt fel att gå med underskott, när syftet är att stoppa nedskärningar snarare än att tvinga fram utförsäljningar, konstaterade Mattias Bernhardsson som också i sitt inlägg visade att kommunallagen tillåter särskilda undantag på frågan om underskott, men att det är förvaltningsrätten som i så fall prövar det i efterhand och att det är ordföranden som avgör om en proposition får ställas, inte ledamöterna.
Kommundirektören slog fast att Mattias Bernhardsson (RS) hade rätt i sak och presidiets ordförande beslutade att neka M-förslaget att ogiltligförklara RS budget.
I voteringen fick RS budgetförslag 31 röster mot trepartalliansens 30 röster. I den slutliga röstningen ställdes RS budget mot kommunledningens, där den senare som väntat vann.

Det mest anmärkningsvärda var att V röstade på kommunledningens budget istället för på RS i sista omröstningen, trots att Trepartialliansens budget då redan var utslagen. Även i V:s egen budget hade de med nedskärningar på 40,6 miljoner kronor i äldreomsorgen.
V:s kapitulation var dock väntad. I inledningen till RS budgetförslag förklarar RS-ledamöterna Mattias Bernhardsson och Lina Rigney Thörnblom samt ersättarna Sanna Tefke och Robert Bielecki vad som är socialisters uppgifter:

– Vi anser inte att vänsterns roll borde vara att administrera nedskärningar bara för att de kunde varit större annars. Det är en helt och hållet inomparlamentarisk roll som accepterar New Public Management och normaliserar nedskärningar. Om socialister skriver under på nedskärningar – hur ska de då kunna föreslå kampinitiativ mot nedskärningarna? Eller ens delta i rörelser från anställda och brukare som själva kräver ett stopp på nedskärningarna?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!