Stor, högljudd demonstration mötte rasistiska SDL i Malmö

2013-03-27 16:39:27

foto: Patrik Berg
Över 1 000 personer deltog på demonstrationen mot rasistiska Swedish Defense League i Malmö i helgen.

Över 1 000 motdemonstranter mötte den rasistiska organisationen Swedish Defence League, SDL, som hade fått tillstånd till en manifestation på Stortorget i Malmö på lördagseftermiddagen den 23 mars.

Redan klockan 11 på lördag förmiddag hade medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna Malmö och Lund samlats på Möllevångstorget och i ett arrangemang av Skåne Mot Rasism samlades motdemonstranter vid 12-tiden på torget för att sedan med musik och talkörer som ”Ingen människa är illegal – den som flyr har inget val” och ”Vad ska vi göra? – Krossa rasismen” gå mot Stortorget.

SDL har tidigare försökt etablera sig i Sverige, men misslyckats.
Precis som den rasistiska våldsor­ganisationen English Defence ­League, som har hyllats av massmördaren Anders Behring Breivik, använder de sig av islamofobi för att sprida hat och splittring mellan arbetare och unga. SDL och den så kallade counterji­hadrörelsen har också starka kopplingar till Sverigedemokraterna. SDL:s tidigare talesperson Isak Nygren är en avhoppad sverigedemokrat.

Ett hundratal poliser
och dubbla kravallstaket fanns på plats för att skilja motdemonstranterna från SDL. Med rep och krokar lyckades delar av demonstrationståget riva delar av polisens kravallstaket.
Ett sätt att försöka bryta polisens avspärrningar och något som skulle haft ännu större effekt hade varit om man väntat till dess att SDL befann sig på torget och förankrat det bland övriga motdemonstranter. Då hade det också varit mer tydligt för hela demonstrationen om behovet av att ­inta torget och köra bort rasisterna.
Att kasta smällare och skott som halverade motdemonstrationens antal är inte heller ett sätt att bygga ett starkt motstånd mot rasism.
En enad kamp mot rasism kräver att arbetare, organisationer och fackförbund enas för att bekämpa inte bara rasism utan även den högerpolitik som är en grogrund för rasismen.
När ett 10-tal medlemmar ur SDL dök upp vid 14-tiden, möttes de av högljudda burop, visslingar, musik och talkörer. De försökte hålla tal, men blev helt överröstade av motdemonstranterna.
Polisens agerande var konfrontativt. Bland annat omhändertogs ungdomar med invandrarbakgrund som stod längre bak, trots att det fanns vittnen på att dessa ungdomar inte hade gjort något. Och poliserna var stundtals väldigt hetsiga och en polisman vevade så kraftigt med sin batong att den flög flera meter när han tappade greppet om den. Men trots polisen var det relativt lugnt.
Vänsterpartiet hade timmarna innan SDL en manifestation på Stortorget, som samlade ett trettiotal. Men Vänsterpartiet deltog inte i mobiliseringen till den gemensamma demonstrationen som ­utannonserats mycket tidigare av Skåne Mot ­Rasism.

RS Malmö-Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!