Stor irländsk opinion för könsneutralt äktenskap

2015-02-12 14:33:49
I maj i år kommer det att ske en folkomröstning på Irland om huruvida könsneutralt äktenskap ska bli lagligt. En opinionsundersökning visade att 76 procent av Irlands befolkning stödjer idén om könsneutrala äktenskap och det finns även en stor rörelse bakom kravet.

I ett samhälle som genomsyras av religiös konservatism och där den katolska kyrkan har stor makt är situationen för hbtq-personer inte lätt idag. Lagen erkänner inte trans- och intersexuellas könstillhörighet och gifta personer som genomgår könskorrigering tvingas till att först skilja sig. Diskriminering på arbetsplatserna är vanligt, vilket leder till att många väljer att inte vara öppna med sin sexuella läggning. Hbtq-personer  som arbetar på arbetsplatser som styrs av religiösa institutioner, bland annat många skolor och sjukhus, skyddas inte av antidiskrimineringslagstiftningen.

En lagändring som skulle tillåta samkönade par att gifta sig skulle i sig inte eliminera diskrimineringen, men skulle vara ett viktigt steg för utvecklingen för hbtq-personers rättigheter. Den katolska kyrkan kommer att kampanja hårt för ett nej i omröstningen och det är därför viktigt att vänstern och hbtq-organisationer aktivt kämpar för en ja-röst.
Även fackföreningar måste kämpa för sina medlemmars rättigheter. Nu har Irlands största fackförening SIPTU gått ut med att den stödjer ja-sidan, med motiveringen att de som fackförening inte kan tolerera diskriminering på arbetsplatserna och att jämställdhet är grundläggande för facket.
Äktenskapslagen är bara en lag bland många som måste ändras, vilket skulle vara et viktigt steg mot ett mer jämställt Irland. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!