Stor seger för asylkampen RS-medlemmen Naser får uppehållstillstånd

2013-09-06 10:11:14

foto: Elias Theodorsson
Naser Karimi, här fanbärare under RS första maj-tåg i Göteborg, har äntligen fått uppehållstillstånd efter en långvarig kamp.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna nåddes på måndagen den 26 augusti av den fantastiska nyheten att partiets medlem Naser Karimi har fått uppehållstillstånd.

– Jag vill tacka alla medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) som engagerat sig i mitt fall och möjliggjort att jag fått uppehållstillstånd. Det finns inget parti med så mycket kärlek och hjärta för kampen för rättvisa och solidaritet som RS. Nu fortsätter kampen, säger Naser Karimi, med ett leende.
Nasers uppehållstillstånd är årets viktigaste seger för Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen.
Naser har kämpat i fem år mot sin utvisning och mot Migrationsver­kets och svenska myndigheters trakasserier.
Han har fått nio avslag i alla instanser, men tack vare hans egna och kamraters aktiva protester lyckades han, tillsammans med advo­katens hjälp, få igenom en ny prövning som nu har lett till seger.
– Vi är mycket glada för Nasers skull. Han om någon visar att kamp lönar sig. Trots svårigheter och motgångar har han fortsatt att kämpa, inte bara för sig själv utan också för andra, säger Emma Öhman, ordförande för RS Kortedala.
Naser kom till Sverige som politisk flykting från Iran. Han kom i kontakt med partiet då han var en av ­ledarna för kampanjen Misstro oss inte som tillsammans med RS nu efter tre års kamp har lyckats vinna över 75 uppehållstillstånd åt iranska ­flyktingar.
Gruppen satte sig ned i en desperat hungerstrejk i protest mot utvisningarna till Iran.

Efter en rad uppmärksammade aktioner och protester som samlade brett stöd inom Asylrörelsen öppnades flera av de asylsökandes fall på nytt och flera uppehållstillstånd utfärdades.
Men Naser fick tillsammans med tio andra avslag. Trots att han själv tvingades gömma sig fortsatte han att hjälpa andra asylsökande med deras fall samtidigt som han fortsatte kampen mot den iranska regimen.
Naser arbetade nära med Rättvisepartiet Socialisterna under en lång tid inom såväl Misstro oss inte som Asylrörelsen innan han blev ­medlem i RS.
Naser klev in genom sitt hårda arbete och blev tillsammans med Ramin Abbasian den ena av de två ledande medlemmarna i Asylrörelsens persisktalande del.
Naser valde sedan att ta steget och bli medlem i Rättvisepartiet Socialis­terna. Hans beslutsamma aktivism gjorde att han valdes som fanbärare på Första maj och fick ta täten i marschen.
– Naser är en av partiföreningens bästa aktivister och har sedan han blev medlem varit oumbärlig för partiföreningen i Kortedala och kontak­ten med andra iranska aktivister, säger Stefan Berg, ordförande för RS Göteborg.

Naser är en positiv person som gör allt med ett leende på läpparna. Bakom detta 110 kilo tunga muskelpaket finns det mycket vilja och värme som kommer att bidra till partiets fortsatta arbete.
RS kommer att fira Nasers seger med en stor fest.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!