Stor vårdilska i Norrbotten

2017-02-08 14:57:08

foto: Anders Alm


Hundratals Kalixbor besökte förra tisdagen (31 januari) det öppna möte som anordnats av de som organiserat sig för att protestera mot nedskärningarna på Kalix sjukhus.

På mötet presenterades den risk- och konsekvensanalys av vad som skulle hända om nedskärningsförslaget går igenom och man tar bort intensivvårdsplater och narkos- och röntgenläkare från sjukhuset.
– Det är patientsäkerheten som är hotad. Det vi vet med säkerhet idag är ju att patienter kommer dö efter vägarna om detta förslag går igenom, säger Annica Brännström, sjuksköterska och Sjukhuskampens kontaktperson till Nordnytt.
Risk- och konsekvensanalysen har nu överlämnats till tjänstemännen på Region Norrbotten som ska fatta beslut senare i vår.
Resultatet av bristen på vårdplatser börjar visa sig överallt i Norrbotten. Den 17 januari kunde man i Norrbottens-Kuriren läsa om gravt funktionsnedsatta Ida Boström, 34 år, som fick vänta 27 timmar på en sängplats.

Ida sitter i rullstol, är döv, blind, cp-skadad och lider av epilepsi. Förra torsdagen åkte hon och hennes mamma Kerstin Boström in till akutmottagningen i Arvidsjaur då Ida drabbats av magsmärtor.
Efter undersökning så skickades hon vidare till Sunderbyn dit Kerstin fick köra till själv då det inte fanns några ambulanser.

Väl där så fick de efter undersökning och väntan efter 11 timmar besked klockan två på natten om att det rörde sig om en lunginflammation.
Eftersom Ida tillhörde Piteå älvdals sjukhus så skulle hon vårdas där. Då brast det för Kerstin och efter diskussion så fick de ett rum på patienthotellet klockan fyra på morgonen. På fredagsmorgonen fick Ida Boström syrgas, antibiotika och näringsdropp. Sedan fick de besked om att de skulle skickas vidare till sjukhuset i Piteå. Efter ännu en lång väntan kom ambulansen vid 19-tiden.
Närsjukvårdschefen Kristina Myhr Eriksson säger att orsaken att detta kan ske är just att Sunderby sjukhus har ont om vårdplatser. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!