Stora demonstrationer mot Sverigedemokraterna

2010-09-20 22:49:49

foto: Offensiv


Ilska mot Sverigedemokraternas rasism efter valet”Krossa rasismen, krossa rasismen”. 6-7 000 personer samlades med kort varsel på Sergels torg i Stockholm för att demonstrera mot att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Demonstranterna gick sedan till Mynttorget vid riksdagshuset.

Demonstration mobiliserades via facebook och sms och var en ungdomlig samling mot rasism. Nästan inga organisationer var på plats och känslan av att något måste göras mot Sverigedemokraterna var starkt uttalad. Slagorden ekade längs Drottninggatan samtidigt som demonstrationen var helt lugn efetrsom polisen höll en låg profil.
5 000 samlades i Göteborg. Demonstrationen startade på Götaplatsen och slingrade sig sedan genom centrala Göteborg för att sedan avslutas på Järntorget. Talkörerna ekade mellan husväggarna ”inga parlament, gator eller torg, åt rasister i Göteborg” och ”svarta och vita tillsammans mot de rika”. Medan demonstrationen för en vecka sedan med 1000 personer som stoppade SD:s möte var ungdomlig var detta en demonstration i alla åldrar.
Även i Malmö genomfördes en demonstration mot SD. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!